FEIRER: En mann tenner en sigarett med marihuana utenfor kongressbygningen i Montevideo i Uruguay. (Foto: Ap)
FEIRER: En mann tenner en sigarett med marihuana utenfor kongressbygningen i Montevideo i Uruguay. (Foto: Ap)

Dette er første land i verden som gjør marihuana lovlig

Uruguay ble historiske tirsdag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kaja Kirkerud

Uruguay har vedtatt en lov som land over hele verden vil følge med argusøyne. Tirsdag vedtok nemlig Senatet i Uruguay at marihuana skal legaliseres.

Dermed blir det tillatt for folk i Uruguay å produsere, kjøpe og bruke marihuana.

Bedre kontroll

Markedet blir det første i verden som faktisk er lovlig.

I Senatet var avstemmingen 16 stemmer mot 13. President Jose Mujica må deretter skrive under på lovforslaget. Han ønsker at markedet skal settes i gang allerede neste år, skriver nyhetsbyrået AP.

To tredjedeler av befolkningen i Uruguay er mot et statlig drevet marihuanamarked, men presidenten sier han er overbevist om at myndighetene kan regulere markedet, avhengighetsproblemer og organisert kriminalitet med denne loven.

– I dag er en historisk dag. Mange land i Latin-Amerika, og mange andre regjeringer vil følge denne loven som et eksempel, jublet senator Constanza Moreria etter stemmegivningen.

40 GRAM: Når den nye cannabis-loven trer i kraft vil hvert enkelt person få kjøpe maksimalt 40 gram cannabis i måneden. (Foto: Ap)

40 gram i måneden

Loven innebærer at myndighetene skal ha kontroll med alle involverte i prosessen, fra frøet som sås – til personen som bruker stoffet. Alle som produserer skal ha godkjent lisens, og vil få tillatelse til å dyrke et maksantall på seks planter i sitt eget hjem.

Det er også satt en maksgrense for hva en enkeltperson kan kjøpe, nemlig 40 gram i måneden. Etter planen skal det kunne kjøpes på et hvilket som helst apotek, uten noe form for resept.

Kongressen godkjente lovforslaget i slutten av juli, og Senatet var derfor siste instans før en endelig og historisk godkjenning.

Tidligere helseminister Alfredo Solari advarer mot at barn og unge nå vil få lettere tilgang på stoffet, og at effekten av politikken vil være forferdelig for folkehelsa.

Senator Roberto Conde mener marihuana allerede er vanlig i Uruguay.

– Det er allerede etablert i Uruguay. Det er et stoff som har liten risiko, og som er ekstremt lett å få tak i, sier Conde ifølge AP.

Flere av politikerne som stemmer for forslaget mener målet er at bruken av det narkotiske stoffet skal reduseres.

– Dette er ikke en liberalisering av marihuana. Det kan brukes innenfor visse grenser bestemt av loven. Jeg tror det vil redusere bruken, sier senator Luis Gallo, tidligere lege.

STORT ENGASJEMENT: Mange demonstranter hadde møtt opp før den endelig avstemmingen i kongressen. (Foto: Reuters)

STØTTE: Mange hadde møtt opp utenfor kongressen for å vise sin støtte til lovforslaget om å legalisere cannabis. (Foto: Ap)