UAVHENGIGHETSPLASSEN: Demonstrantene og ukrainsk opprørspoliti sto front mot front natt til onsdag. (Foto: Scanpix)
UAVHENGIGHETSPLASSEN: Demonstrantene og ukrainsk opprørspoliti sto front mot front natt til onsdag. (Foto: Scanpix)

Ukrainsk politi rykker inn på protestplass i Kiev

Ukrainsk politi rykket natt til onsdag inn på Uavhengighetsplassen i Kiev. Men demonstrantene nektet å fjerne seg, og mange nye strømmet til. Over 10.000 holdt stand mot politiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kaja Kirkerud

De sterkt bevæpnede politifolkene rev ned enkelte telt og barrikadene som demonstrantene hadde bygd rundt plassen, og tok over deler av plassen.

Dannet menneskekjeder

Sangeren Ruslana appellerte til politiet over høyttalere om ikke å adlyde ordre og ikke å skade demonstrantene, og mange av demonstrantene dannet menneskekjeder rundt plassen for å hindre flere politimenn i å komme.

– Skam! Vi vil bli stående, ropte demonstrantene, samtidig som de sang den ukrainske nasjonalsangen.

Politiet forsøkte å bryte gjennom barrikadene til leiren, men trakk seg tilbake etter sammenstøt med demonstrantene. Etter det mislykkede forsøket på å storme leiren stilte politiet seg opp like ved.

Kort tid etter skal politiet ha gjort nok et forsøk på å aksjonere mot demonstrantene. De skal ha brukt tåregass og kjøretøyer mot demonstrantene. Flere ble skadet.

Utenriksminister i USA John Kerry går hardt ut mot ukrainske myndigheter, og hvordan de møter demonstrantene med politistyrker, bulldosere og batonger.

– Denne reaksjonen er verken akseptabel, eller en fremmende faktor for demokratiet, sier Kerry som ber politistyrkene viser respekt.

– Når kirkeklokkene ringer i kveld så vil USA stå sammen med folket i Ukraina. De fortjener bedre, sier Kerry.

Myndighetene i Kiev forklarer hendelsen med at de forsøkte og rydde gatene som ledet til Uavhengighetsplassen.

Se bildene fra sammenstøtene i Kiev nederst i saken.

Støtte av EU

Tirsdag var EUs representant Catherine Ashton på besøk i byen, blant annet for å vise sin støtte til demonstrantene.

Det har vært daglige protester i Kievs gater siden Viktor Janukovitsj 21. november trakk seg fra avtalen som ville lagt til rette for frihandel og sørget for tettere samarbeid med EU. Hundretusener har deltatt i demonstrasjonene, som er de største siden Oransjerevolusjonen i 2004.

Mandag uttalte president Viktor Janukovitsj at ukrainske myndigheter muligens kan besøk Brussel denne uken for nye samtaler om en felles avtale.

TUSENVIS: Politiets styrker teller flere tusen, og natt til onsdag prøver de å fjerne demonstranter fra Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev. (Foto: Reuters)

MANGE: Politistyrkene i Kiev er på mange tusen, og natt til onsdag forsøker de å fjerne demonstranter fra deres leir i sentrum av Kiev. (Foto: Ap)

SKADET: Flere av demonstrantene skal ha blitt skadet i sammenstøtene med politiet natt til onsdag. (Foto: Reuters)

ØDELAGT: Politiet stormet en av de største prostesleirene i Kiev, og knuste demonstrantenes barrikader og telt. (Foto: Reuters)

DIALOG: En ukrainsk prest snakker til politistyrkene på Uavhengighetsplassen. (Foto: Ap)