HOLKE: Mildvær og regn gjør veien over Saltfjellet speilglatt. Flere veier i nord er stengt på grunn av de vanskelige kjøreforholdene. (Foto: Roy Arne Salater / TV 2)
HOLKE: Mildvær og regn gjør veien over Saltfjellet speilglatt. Flere veier i nord er stengt på grunn av de vanskelige kjøreforholdene. (Foto: Roy Arne Salater / TV 2)

Femårsflom, speilglatte veier og stor skredfare

Ustabilt vær har allerede ført til kaotiske tilstander i Nord-Norge tirsdag. Onsdag blir det verre – med opp mot 100 millimeter nedbør.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Roar Dalmo Moltubak

Mildvær og regn skapte tirsdag store problemer i Nordland. Svingende temperaturer førte til speilglatte veier og flere veier ble stengt.

Natt til onsdag har været skapt trøbbel på flere veistrekninger. I midtre Hålogaland politidistrikt har flere vogntog hatt store problemer med vanskelige kjøreforhold. I løpet av natten har politiet bistått 32 trafikkhendelser.

Flere steder i våre nordligste fylker satte vogntog og trailere seg bom fast, og på Saltfjellet ble en trailer rett og slett blåst av veien.

Døgnet vi nå er inne i, fra tirsdag til onsdag, blir en fuktig opplevelse i nord. Nedbøren kommer som regn, i bøtter og spann, og totalt kan man vente seg 50–60 millimeter regn på svært kort tid.

Har du bilder av uværet? Send det til oss på mms til 02255 eller på mail: tips@tv2.no.

Flere steder rapporteres det også om at det regner med minusgrader på bakkenivå – det gir svært utfordrende kjøreforhold.

Tirsdag gikk Meteorologisk institutt ut med OBS-varsel, der det meldes at nedbørsmengdene i deler av Nordland kan nå hele 100 mm på 24 timer.

NB. Sørlige deler av Norge er det ikke sendt ut varsel for, og det er heller ikke ventet ekstreme forhold der.

Femårsflom

Onsdag advarer Norges vassdrag- og energidirektorat mot stor flomfare i nord. Store nedbørsmengder og snøsmelting tirsdag og onsdag gjør at vannføringen i mindre vassdrag kan overstige nivåer tilsvarende femårsflom.

Temperaturen stiger, synker for en kort stund torsdag, og stiger igjen i helgen. (Foto: storm.no)

Sjekk skredfaren på storm.no/skred, og veimeldinger, veikamera og værmelding langs veiene på storm.no/trafikk.

Trafikkaos og kjedekollisjon

Politiet på Helgeland fikk tirsdag mange meldinger om biler og trailere som slet på glatta. På E6 ved Urland flommet vannet over veien etter et snøras, og veivesenet ble sendt ut for å rydde opp. I Mo sentrum fikk flere biler motorstopp på grunn av vann i veibanen.

Både i Narvik og Harstad sto flere vogntog bom fast på grunn av glatt veibane. Flere andre steder, både i Nordland og Troms, sperret vogntog veibanen etter å ha sklidd på hålka og havnet sidelengs.

Hvordan blir været der du bor? Sjekk på Storm.no

På E6 i Bardu kjørte et vogntog på en personbil bakfra tirsdag kveld. Tre personer ble lettere skadet i kollisjonen, og flere biler skal ha kollidert inn i de to ulykkeskjøretøyene, slik at politiet betegnet situasjonen som en kjedekollisjon.

Uværet fortsetter

Tirsdag ligger lavtrykksenteret som gir det dårlige været like utenfor kysten av Troms og Vest-Finnmark.

Her faller det nedbør frem til onsdag klokken 22. (Foto: storm.no)
Vinden øker til kuling, og det er nye 50–60 millimeter nedbør i vente.

Uværet kan fortsette også torsdag. Enkelte prognoser viser at det kan utvikle seg et stormsenter på den fronten som når fram til kysten natt til onsdag.

– Vi så tegn til dette allerede mandag. Da var prognosene usikre, og det er de fortsatt, forteller Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Nedbør blir det uansett torsdag. Men vi må vente til onsdag morgen før meteorologene kan si med sikkerhet om det blir små mengder, eller mye nedbør sammen med sterk vind.

Med værvarselet de neste dagene, går vi fra en klissvåt november til en uvanlig våt og mild desember. Spesielt Vestlandet har fått mye vann å kave med, mens sørlige og østlige deler har hatt det tørrest.

I Oslo var det bare ni nedbørsdager i november, mot 26 fuktige dager i Bergen. Halve Bergen sto under vann 15. november, og meteorologer hos Storm konkluderte med at Bergen ikke tåler regn.

Hva synes du? Er det helt greit om det blir vått i byen i julen, eller vil du helst ha julesnø? Delta i avstemmingen øverst til høyre, og fortell oss på facebooksiden til storm.no.