Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lene Østby og Anne Sofie Mengaaen

Da bombealarmen gikk på Mongstad utenfor Bergen for tre uker siden, var Forsvarets bombeeksperter på plass før politiet. De ville gjerne løse oppdraget, men måtte vente på politiets bombegruppefra Oslo.

– Skille mellom krig og fred

Den nye forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen mener Forsvaret kan ta over enkelte av politiets oppgaver. Han viser blant annet til at norske soldater gjennom flere år har vært med på å bygge opp afghansk spesialpoliti.

– Med så mange med erfaringer fra Afghanistan, så lever vi i mange år på de erfaringene med henblikk på å sørge for at den kvaliteten vi har i Forsvaret, er relevant i forhold til de utfordringene vi kan stå overfor, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Politidirektøren er uenig med Forsvarssjefen og sier vi må skille mellom krigføring i Afghanistan og fredstid i Norge.

– Politiet har hovedansvaret for maktanvendelse mot personer i fredstid. Det er det vi trener på og det har vi god kompetanse på, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Forsvaret vil gjøre mer

Politiet trapper nå opp hverdagsberedskapen her hjemme og utdanner flere til de såkalte utrykningsenhetene. De skal settes i stand til å løse skarpe og vanskelige oppdrag.

Både Forsvaret og politiet understreker at etatene har et godt samarbeid, men Forsvaret ønsker å gjøre mer enn de får lov til.

– Det er slik at «failed states» som Afghanistan, hadde i utgangspunktet ikke noe politi før vi begynte å trene dem og lære dem opp. Det gjør at mange av våre soldater har erfaring med å håndtere det som hjemme er politioppgaver. De sitter med en kompetanse, de vil gjerne bruke den, og de er gjerne litt frempå for å få den brukt. Det er i motsetning til de ønskene og rammene som politiet har satt, sier Bruun-Hanssen.