BEST FOR KLIMA: Jens Stoltenberg har uttalt at skrinleggingen av Mongstad-prosjektet er det beste for klima.  (Foto: NTB Scanpix)
BEST FOR KLIMA: Jens Stoltenberg har uttalt at skrinleggingen av Mongstad-prosjektet er det beste for klima. (Foto: NTB Scanpix)

Jens må forklare seg om «månelandingen»

Tidligere statsminister Jens Soltenberg kalles inn til åpen høring i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjetil Løset

Kontrollkomitten bestemte onsdag ettermiddag i all hovedsak hvem som skal kalles inn til høringen, etter at anlegget for fullskalarensing av CO2 på Mongstad ble lagt på is.

Både tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og de tidligere Olje- og energiministrene Ola Borten Moe (Sp), Terje Riis-Johansen (Sp), Åslaug Haga (Sp) og Odd Roger Enoksen (Sp) må svare for seg under høringen i Stortinget.

Den åpne høringen om den skrinlagte «månelandingen» på Mongstad blir 20. og 21. januar.

Kræsjlandet i september

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i hans nyttårstale i 2007 utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding». 20. september i år ble det klart at prosjektet kræsjlandet.

Årsaken var ifølge Borten Moe at veien til utvikling av fangst- og lagringsteknologi var lenger og vanskeligere enn hva regjeringen trodde.

Riksrevisjonen: Elendig kostnadsstyring

De siste årene har norske myndigheter brukt 7,2 milliarder kroner på fangst og lagring av CO2. Fem av disse milliardene har gått utvikling, utbygging og oppstart av testsenteret på Mongstad.

Den 17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø og Mongstad-anleggene.

Borten Moe sa i etterkant at han forventer karikering og kritikk av regjeringens arbeid i Mongstad-saken.

14 milliarder i 2016

Satsingen på Mongstad ble lansert av Stoltenberg som «Norges månelanding» i 2007. Da var målet full rensing av alt utslipp fra raffineriet og kraftverket på Mongstad innen 2014. Senere er månelandingen blitt utsatt gang på gang.

Tidligere har Bergens Tidende skrevet at bare investeringen i Teknologisenter Mongstad (TCM) og planleggingskostnadene for fullskala fangst, transport og lagring innen 2016 vil komme opp i 14 milliarder kroner.

Se Jens Stoltenbergs mye omtalte nyttårstale om «Norges månelanding» her: