STOR BETYDNING: Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, er glad for at Olav Thon øremerker midler til lærere. Bergens-milliardær Trond Mohn (t.h.) har i årevise gitt penger til gode formål. (Foto: NTB Scanpix/TV 2)
STOR BETYDNING: Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, er glad for at Olav Thon øremerker midler til lærere. Bergens-milliardær Trond Mohn (t.h.) har i årevise gitt penger til gode formål. (Foto: NTB Scanpix/TV 2)

Hyller Thons giverglede

– Thon kan gå inn i rekken av store filantroper, sier rektor ved Universitetet i Oslo.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lars Barth-Heyerdahl

Tirsdag kunne TV 2 fortelle at Olav Thon gir bort formuen på 26 milliarder kroner og oppretter et fond som skal dele ut 50 millioner kroner i året til allmennyttige formål.

– Selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, sier Thon.

At Thon nå deler av sin rikdom, faller i god jord blant TV2.nos lesere.

«All ære til deg Olav :) Skulle vært flere av deg i verden <3», skriver signaturen Lorraine i kommentarfeltet til saken om at Thon gir bort formuen.

«Kjempeflott Thon:-) Bra att du bestemme dæ ka pængan ska brukes t mens nu ennå e i stand t d;)», mener Kristin.

I godt selskap

Olav Thon føyer seg med dette inn i en rekke av rike mennesker som gir bort store beløp til gode formål. En av de mest kjente er Microsoft-gründer Bill Gates. Han var ranket som verdens rikeste fra 1995 til 2009, med unntak av 2008.

Gates har ikke beholdt formuen for seg selv. Gjennom «Bill & Melinda Gates Foundation» har han gitt bort 28,3 milliarder dollar, eller over 172 milliarder kroner.

GIR BORT STORE SUMMER: Microsoft-gründer Bill Gates. (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

Ikea-gründer Ingvar Kamprad gir også tilbake til samfunnet gjennom «Familjen Kamprads stiftelse» og «Ikea Foundation». Ifølge Ikea Foundations nettside donerte fondet 82 millioner euro til ulike formål i 2012.

Olav Thon er en venn av Kamprad og forteller om da han traff Ikea-gründeren etter at Kamprad hadde opprettet stiftelsen.

– Han kom tilbake og hadde gitt bort 38 milliarder euro, hvis jeg ikke husker feil. Han kom hjem og sa at «nå har jeg gitt bort alt sammen». Hvorefter en av barna hans sa: «Ja ja. Vi skal prøve å ta oss av deg så godt vi kan», ler Thon.

Gir tilbake til samfunnet

Bergens-milliardæren Trond Mohn er kanskje den nordmannen som er mest kjent for å dele av sin rikdom. Ifølge NRK har han gitt over 700 millioner kroner i pengegaver til ulike formål innen utdanning, forskning og idrett.

GIR TILBAKE TIL SAMFUNNET: Ikea-gründer Ingvar Kamprad. (Foto: Fabrice Coffrini/AFP Photo)

Selv sier Mohn til TV 2 at totalbeløpet betydelig høyere, men han vil ikke ut med hva slags summer det dreier seg om.

Mohn synes det er veldig hyggelig at Olav Thon nå oppretter sin egen stiftelse med tanke på å dele ut penger.

– Det er greiere å gi mens man er i levende live, sier Mohn.

– Fyller et tomrom

Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitet i Oslo, gleder seg stort over det Thon nå velger å gjøre med sin formue.

– Olav Thon kan nå gå inn i rekken av store filantroper. Norge har ikke en så sterk tradisjon på dette området. Når Thon går til det skrittet å allokere en stor del av midlene til forskning, er det udelt positivt, sier Ottersen til TV 2.

Han trekker fram nylig avdøde Fred Kavli og Kavlifondet som en av få stiftelser i samme tradisjon. Gjennom årene har midlene fra Kavlifondet hatt stor betydning for forskningen.

Ottersen er spesielt glad for at flere priser i Thons stiftelse er øremerket gode lærere i akademia.

– Det å være en god lærer er så viktig for samfunnet, og her er det ikke så mange incitamenter fra før. Slik fyller prisene et tomrom. Det er veldig flott å styrke lærergjerningens status, sier Ottersen.

Holder liv i Brann

Trond Mohn finner størst glede av å gi til formål han er personlig engasjert i. Han har gitt millionbeløp til blant annet fotballbaner i Bergen, Bergens forskningsstiftelse og St. Olavs Hospital i Trondheim. Ifølge en oversikt i BT har Mohn gitt 63 millioner kroner til Brann siden 2008. I 2009 ga han 10 millioner til Tromsø Idrettslag.

– Det faller en del Brann-supportere tungt for brystet at man støtter «Gutan», men det får man heve seg over, kommenterer Mohn.

– Er det noen du ikke har gitt til, men som står på blokka?

– Jeg har masse prosjekter, men det må vente litt, sier Trond Mohn.

Derfor gir Thon bort pengene (reporter: Christian Steffensen)