ERNA TOK AFFÆRE: Erna Solberg tok direkte kontakt med D.R. Kongos president Joseph Kabila under Mandela-minneseremonien tirsdag.
ERNA TOK AFFÆRE: Erna Solberg tok direkte kontakt med D.R. Kongos president Joseph Kabila under Mandela-minneseremonien tirsdag.

Erna til Kabila: – Nå må vi få Joshua French hjem

Under minneseremonien for Nelson Mandela oppsøkte statsminister Erna Solberg (H) Kongos president. Børge Brende skal følge opp samtalen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Fredrik Græsvik og Roar Dalmo Moltubak

Det er Erna Solberg selv som forteller dette til TV 2. Hun tok selv kontakt med Joseph Kabila i Soweto tirsdag.

– Nå må vi finne en løsning for å få Joshua French fortest mulig hjem til Norge, sa jeg til Kabila, forteller Erna Solberg.

Mandag kveld ble det kjent at militærmyndighetene i Kongo har tatt ut drapstiltale mot French. French beskyldes for å ha dopet ned og kvalt kameraten og meddømte Tjostolv Moland.

– Jeg sa til Kabila at det er uakseptabelt at det er tatt ut tiltale mot French, siden både Kripos og kongolesiske etterforskere konkluderte med at det ikke var grunnlag for å tro at det lå noe kriminelt bak dødsfallet til Moland, forteller Erna Solberg.

Kabila skal ha svart at han ville gjøre det han kunne for å løse situasjonen. Erna Solberg ba om et møte mellom de to landenes utenriksministre.

– Han har bekreftet at det er et ønske fra kongolesisk side at dette møtet skal kunne gjennomføres, sier Erna Solberg til TV 2.

Brende: - Skal følge opp samtalen

Erna Solberg har informert utenriksminister Børge Brende om samtalen, bekrefter Brende til TV 2 tirsdag kveld.

– Den tiltalen vi nå har fått forelagt stiller vi oss helt uforstående til. De ble enige om at jeg skal følge opp samtalen med utenriksministeren i Kongo, for vi kan ikke akseptere situasjonen som har oppstått, sier Brende.

French: - Kan ikke bli verre

Tirsdag ettermiddag uttalte Joshua French seg for første gang om drapstiltalen. Til Dagbladet sier han at han ikke skjønner hva som skjer.

– Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer, sier French ifølge avisen.

Kripos ber om innsyn

Tidligere tirsdag varslet Kripos at de nå vil kreve innsyn i materialet som førte til drapstiltale mot Joshua French.

– Vi vil nå kontakte våre kongolesiske kolleger og vil bygge videre på det samarbeide som er etablert, sier politiadvokat Per Zimmer ved Kripos i en pressemelding.

I pressemedlingen understreker også Kripos at de 28. august ble informert av kongolesiske myndigheter om at det ikke var gjort funn som ga grunnlag for mistanke om kriminelle forhold knyttet til Molands død.

Tjostolv Moland ble funnet død 18. august i år i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Både kongolesisk politi og Kripos konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak Molands dødsfall, og den nye tiltalen mot French skaper stor bekymrings hos flere.

Se intervju med Knut Moland og Kari Hilde French her:

Advokat: – Helt uforståelig

Joshua French' advokat Hans Marius Graasvold, forteller i et intervju med TV 2 at også French selv fikk høre tiltalten mandag.

– Han har det ikke bra i det hele tatt, sier Graasvold om sin klient.

– Han stiller seg, i likhet med alle oss andre, helt uforstående til tiltalten.

Grasvold sier han nå delvis er kjent med grunnlaget for drapstiltalen.

– Det vi vet er at her mener kongoleserne å ha gjort funn som går helt på tvers av hva Kripos blant annet har konkludert med i sin rapport. Det fremstår foreløpig som et eneste stort mysterium for oss, sier Graasvold.

Knut Moland: – Spørsmål om han takler dette

Knut Moland, faren til Tjostolv Moland som ble funnet død i fengselscellen sin i Kongo i august, er opprørt.

Han reagerer sterkt på nyheten om at Joshua French er blitt tiltalt for drapet på sønnen.

Til TV 2 sier han at tiltalen i verste fall kan føre til døden for Joshua French.

– Jeg frykter at resultatet blir døden også for French. Han er syk og lever under verre kår nå enn da han og Tjostolv delte celle. Spørsmålet er bare om han takler alt dette, sier Knut Moland til TV 2.

– Jeg frykter at resultatet blir døden, sier Moland.

Se reportasje fra da Kripos deltok i obduksjonen av Tjostolv Moland i vinduet under: