Mildvær og regn gjør veien over Saltfjellet speilglatt. Flere veier i nord er stengt på grunn av de vanskelige kjøreforholdene. (Foto: Roy-Arne Salater)
Mildvær og regn gjør veien over Saltfjellet speilglatt. Flere veier i nord er stengt på grunn av de vanskelige kjøreforholdene. (Foto: Roy-Arne Salater)

Mildvær, regn og vind lager kaos i Nordland

I Saltdal har temperaturen har gått fra 20 minus til to plussgrader, og det er speilglatt på veiene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ronald Toppe

I Saltdal i Nordland har temperaturen har gått fra minus 18,8 grader mandag morgen til 1,6 plussgrader tirsdag ettermiddag.

Temperaturen skal videre opp, tirsdag kveld er det varslet pluss fire grader.

Speilglatt

Det sludder og regner. Nordland har 50-60 millimeter nedbør i vente døgnet mellom tirsdag og onsdag. Regn, vind og kraftig snøsmelting lager store problemer på veiene.

– På Saltfjellet var det minus 25 grader i går, nå plaskregner det og veien er speilblank is, forteller TV 2 reporter Roy-Arne Salater.

Et vogntog blåste av den speilglatte veien på Saltfjellet tirsdag. (Foto: Roy-Arne Salater)
En trailer blåste av den speilglatte veien, andre har satt seg bom fast, og E6 over Saltfjellet er stengt på grunn av de vanskelige kjøreforholdene.

Tirsdag ettermiddag stenger uværet også E10 over Bjørnfjell, E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp, Fv888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet.

Fv98 over Ifjordfjellet og Fv889 mellom Snefjord og Havøysund er kolonnekjørt.

Storm.no/trafikk gir deg oppdaterte veimeldinger, veikamera, værmelding og hjelp til å finne alternative ruter.

Flyplassene er åpne tirsdag ettermiddag, men det er forsinkelser i flytrafikken.

Stor skredfare

Temperaturen har steget fra minus 18,8 til pluss 1,6 grader siden mandag morgen. (Foto: eklima.no)
NVE har oppgradert flomvarselet sitt for Nordland og Troms, og advarer nå om at vannføringen onsdag kan bli så stor at det normalt går fem år mellom hver gang den når dette nivået.

Det er stor snøskredfare, grad 4 av 5, i Nordland tirsdag. Etter hvert som mildværet når lenger nordover onsdag, øker skredfaren til grad 4 også i Troms og Vest-Finnmark.

Storm.no/skred gir deg oppdaterte skredvarsler, og mer informasjon om snøskred.

Uværet fortsetter

Onsdag ligger lavtrykksenteret som gir det dårlige været like utenfor kysten av Troms og Vest-Finnmark.

Vinden øker til kuling, og det er nye 50-60 millimeter nedbør i vente.

Uværet kan fortsette også torsdag. Enkelte prognoser viser at det kan utvikle seg et stormsenter på den fronten som når frem til kysten natt til onsdag.

Vi så tegn til dette allerede mandag. Da var prognosene usikre, og det er de fortsatt, forteller Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Nedbør blir det uansett torsdag. Men vi må vente til onsdag morgen før meteorologene kan si med sikkerhet om det blir små mengder, eller mye nedbør sammen med sterk vind.Klink is på veiene i Nordland, og regn som skyller strøsanden bort. (Foto: Roy-Arne Salater)