GIR BORT 26 MILLIARDER:   Jeg skal ikke ha med meg noe i graven, sier Olav Thon. (Foto: Åse Røyset Spalder/TV 2)
GIR BORT 26 MILLIARDER: Jeg skal ikke ha med meg noe i graven, sier Olav Thon. (Foto: Åse Røyset Spalder/TV 2)

Olav Thon (90) gir bort milliardformuen

Norges rikeste mann gir bort hele formuen på 26 milliarder kroner. Pengene skal blant annet drysses over allmennyttige formål.

Av Christian Steffensen og Lars Barth-Heyerdahl

Olav Thon etablerer en stiftelse med en verdi som revisorer anslår til 26 milliarder kroner, bekrefter 90-åringen til TV 2.

Stiftelsen skal ha et styre bestående av syv medlemmer og ha to formål. Det første er å eie Olav Thon Gruppen og underliggende virksomheter. Det andre er å utdele midler til allmennyttige formål.

– Vi regner vel med at vi skal være i stand til å dele ut minimum 50 millioner per år. Av dette beløp regner jeg med at omtrent halvparten skal gå til forskning, særlig innen matematiske og naturvitenskapelige fagområder, inkludert medisinske fag, sier Olav Thon til TV 2.

– Du gir altså fra deg 26 milliarder kroner. Hvorfor det?

– Fordi jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, ler Thon.

– Så jeg tror det er klokt å gi fra meg dette nå, mens jeg fortsatt kan få lov til å være med i ledelsen.

Penger til naturvitenskap og medisin

Ifølge vedtektene kan det deles ut midler til å fremme fremragende entreprenørskap og til allmennyttige formål i lokalsamfunn der Olav Thon Gruppen driver virksomhet.

Støtte kan også ytes til investering i fast eiendom til bruk i allmennyttige formål.

Men det er særlig fagfeltene naturvitenskap og medisin som tilgodeses av Olav Thon Stiftelsen. Vedtektene stiller opp flere priser som skal deles ut:

  • Inntil ti priser, hver på 500.000 kroner, kan tildeles norske og utenlandske akademiske forskere som yter fremragende undervisning av studenter innen det matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområde ved norske læresteder. Midler kan også utdeles til forskningsprosjekter, under forutsetning om videreformidling av den ervervede kunnskap ved norske læresteder.
  • En internasjonal pris på 5.000.000 kroner kan tildeles for fremragende forskning innen det matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområde.

Eiendomskonge

Olav Thon har i årevis figurert på listen over de rikeste personene i Norge.I fjor hadde han en formue på 9,9 milliarder kroner. Han betalte 125 millioner kroner i skatt, mer enn noen annen nordmann og tre ganger mer enn han tjente.

MED RYANAIR-SJEFEN: Thon har også eierinteresser i Rygge lufthavn. Her har Ryanair-sjef Michael O'Leary tatt på seg lue for å matche Thon. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
MED RYANAIR-SJEFEN: Thon har også eierinteresser i Rygge lufthavn. Her har Ryanair-sjef Michael O'Leary tatt på seg lue for å matche Thon. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

90-åringen fra Ål i Hallingdal eier Olav Thon Gruppen, som i hovedsak driver med hoteller og kjøpesentre. Thom Hotels omfatter 60 hoteller i Norge og seks i utlandet. Gruppen har direkte eierandeler i 22 kjøpesentre, og Olav Thon Eiendomsselskap ASA eier hele Amfi Eiendom AS med 72 kjøpesentre.

Thon har markert seg som en fargerik mann med meningers mot. Før høstens stortingsvalg uttrykte han støtte til Fremskrittspartiet og hisset på seg den politiske venstresiden.

Da han nylig ble utnevnt til æresdoktor ved Karlstad universitet, opplevde han å bli boikottet av svenske akademikere.

– Hvorfor skal vi premiere denne mannen som støtter en politikk der man skal holde den norske kulturen ren og der man vil avskjerme landet for visse grupper, sa idéhistoriker Stefan S. Widqvist.

Kjøpte nabobygda

Da Thon ville investere i hjembyga Ål, opplevde han at det var vanskelig å få de nødvendige tillatelsene fra kommunen. Dermed gikk han til nabobygda Flå, hvor han investerte i kjøpesenter, hotell, bjørnepark og leilighetskompleks.

MED SVENSKEKONGEN: Kong Carl Gustaf åpnet Thons kjøpesenter i Töcksfors i 2005. (Foto: Lund, Øyvind/NTB scanpix)
MED SVENSKEKONGEN: Kong Carl Gustaf åpnet Thons kjøpesenter i Töcksfors i 2005. (Foto: Lund, Øyvind/NTB scanpix)

– Det viser bare at det er muligheter, selv på små steder. Hvis det bare får lov til å utvikle seg, sa Thon til TV 2 for to år siden.

– Er det noe du ikke eier her?

– Jeg har verken kommunehuset eller lensmannskontoret. Så det er noen igjen, sier han og humrer.

Gikk 300 mil med ny hofte

Thon har ingen direkte arvinger. Nå etablerer han stiftelsen, som særlig skal forskere og gründere skal nyte godt av. Han vil også støtte samfunnsfunksjoner som kanskje ikke tilgodeses over kommunale budsjetter.

BOK: Biografien om Olav Thon, ført i pennen av Hallgrim Berg, kom i 2008. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
BOK: Biografien om Olav Thon, ført i pennen av Hallgrim Berg, kom i 2008. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

– Vi har så mange glupe mennesker her i landet at vi burde være på topp. I stedet så er vi knapt nok på gjennomsnittet, sier Thon om matematikkfaget.

– Hvilken effekt håper du pengene skal ha?

– Tja, hvis det kan bli litt bedre å leve, så er det vel bra. Hvis folk som har plager av alle slag kan få mindre av de plagene og et bedre og lengre liv. Mine penger kan være en bitte liten hjelp til det. Det er jo et voldsomt behov, så det er ikke alt jeg kan gjøre. Men det er bakgrunnen.

Thon forteller at han er mektig imponert over medisinsk forskning. Lidelser som tidligere var invalidiserende er i dag en bagatell. Thon forteller at han selv fikk skiftet en hofte og gikk 3000 kilometer på ski vinteren etter.

– Jeg har aldri hatt noen vanskeligheter med det. Så jeg er imponert over medisinsk forskning.

Han håper noe av pengene stiftelsen skal gi bort, kan føre til framskritt innen forskning på demens.

Finner mest glede i arbeidet

90-åringen gir ikke bort alt han eier. Han beholder nok til å kunne leve normalt og behagelig og har ikke til hensikt å slutte å arbeide.

Thon mener at man ikke blir lykkelig av å arve store beløp. Selv har han gjennom 90 år funnet mest glede i å arbeide.

– Hvis jeg ser på mitt eget liv, så er jeg ikke i tvil om annet enn gleden av å streve, den har vært langt større enn gleden ved eventuelt å kunne nyte.