Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ida Falch-Olsen

Forholdet mellom USA og Cuba har vært anstrengt i en årrekke, men minneseremonien for den sørafrikanske frihetsforkjemperen Nelson Mandela kan se ut til å ha brakt de to landene nærmere hverandre.

Da Obama gikk opp på talerstolen for å holde sin tale på stadion Soccer City, tok han seg først tid til å håndhilse på sin erkerival Raul Castro, president på Cuba.

Dette er første gang de to møtes. Siden 1959 har det kun vært ett møte mellom en amerikansk og en cubansk statsleder, dette var mellom Bill Clinton og Fidel Castro i 2001.

Obama og Castro utvekslet også noen ord og et smil, før Obama gikk videre til å hilse på Brasils president Dilma Vana Rousseff.

Følg Mandelas minneseremoni direkte i vårt livesenter

Sammenlignet Mandela med Lincoln

Obama har aldri lagt skjul på at den tidligere sørafrikanske presidenten som døde torsdag i forrige uke var en av hans største inspirasjonskilder.

– Hans kamp var deres kamp. Hans seier var deres seier. Deres frihet og demokrati er arven fra han, sa den amerikanske presidenten fra talerstolen.

Han sammenlignet Mandela med Mahatma Gandhi, Martin Luther King Jr. og Abraham Lincoln.

– Han var ikke en byste lagd av marmor, men et mennesker av kjøtt og blod. Det er derfor vi fortsatt kan lære av ham, sa Obama.

Talte for titusener

Obama ba verden fortsette Mandelas kamp mot urettferdighet, fattigdom og rasisme.

– Framgang i USA og Sør-Afrika ikke må overskygge det faktum at en stor jobb fortsatt gjenstår.

– Vi vil savne ham, avsluttet Obama.

Titusener av regnvåte og jublende mennesker hadde tirsdag tatt seg fram til minnestunden for Nelson Mandela, for å hylle mannen som ga Sør-Afrikas svarte frihet og stemmerett.

Inne på det enorme FNB-stadionet var stemningen elektrisk. Mektig korsang ble avløst av dunkende rytmer, alt til øredøvende jubel fra tribunene som sakte, men sikkert ble fylt opp utover formiddagen.

Følg Mandelas minneseremoni direkte i vårt livesenter

(TV 2/ NTB)