FORTVILET: Joshua og French' tildligere forsvarer, Morten Furuholmen, frykter at French skal få nok en dødsstraff. (Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)
FORTVILET: Joshua og French' tildligere forsvarer, Morten Furuholmen, frykter at French skal få nok en dødsstraff. (Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)

– Kongo vil ha en kompensasjon

Advokat Morten Furuholmen mener norske myndigheter må endre taktikk for å få hjem Joshua French.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Silje Rønning Kampesæter

Han er ikke overrasket over den nye drapstiltalen mot Joshua French, og sier at kongolesiske myndigheter hele tiden har lett etter en mulighet for å få en form for kompensasjon.

– En soningsoverføringsavtale uten kompensasjon er null verdt for kongolesiske myndigheter, sier Furuholmen.

Furuholmen mener Norge burde spilt en mer aktiv og aggressiv rolle i denne saken, og foreslår blant annet økonomiske sanksjoner som veien å gå. Advokaten mener også at Norge i større grad burde prøvd å få til et samarbeid med for eksempel Belgia, som har mer erfaring med Kongo.

– De bruker kanskje mer utradisjonelle metoder, men saken ville antakeligvis vært løst innen nå. I stedet har vi valgt å bruke en norsk modell. Det har kostet ett liv, kanskje snart et til.

Da det endelige kravet mot den gang drapstiltalte Joshua French og Tjostolv Moland kom, var det først på over 3000 milliarder norske kroner. Deretter nedjusterte statsadvokaten, som representerte staten Kongo, kravet til rundt 30 milliarder norske kroner. Han sa han hadde skrevet feil den første gangen. På det tidspunktet sa Utenriksdepartementet at de ikke ville forholde seg til disse kravene.

Venter ny dødsdom

Furhuholmen, som også tidligere har vært kritisk til Norges behandling av saken, ser mørkt på French sin fremtid dersom ingen grep nå blir tatt. Han tror at dersom tiltalen blir opprettholdt, vil French bli dømt til døden nok en gang.

French' nåværende advokat Hans Marius Graasvold er veldig bekymret for sin klient, og sier til TV 2 at han har hatt et akutt behov for legetilsyn de siste dagene, som han har blitt nektet av den kongolesiske fengselsledelsen.

TILTALT: Hæren i Kongo har tiltalt Joshua French for drapet på kameraten Tjostolv Moland. (Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)

Som forventet

Reporter Fredrik Græsvik snakket med French for bare noen dager siden, og sier at Joshua fryktet nettopp dette utfallet.

– Det han tror, er at en av to ting kommer til å skje. Det ene er at folk i etterforskningsledelsen forsøker å forhindre at han blir benådet. Vi vet at presidenten i desember ønsket å benåde oss 1000 fanger fra militærfengslene.

– Det andre er at det åpner for en interessant mulighet fra norsk side, fordi Norge kan be om å få ham utlevert fordi han er tiltalt for drap på en annen nordmann. Norge kan altså be om å få ham utlevert ifølge kongolesisk lov, sier Græsvik på telefon fra Sør-Afrika.

Villig til å overta

Ifølge førstestatsadvokat Kjerstin A. Kvande ved Riksadvokatens kontor formidlet de til Utenriksdepartementet i midten av november, at norsk påtalemyndighet er villig til å overta etterforskningen i straffesaken mot French.

Forutsetningen for dette var at French må overføres til Norge og at Påtalemyndigheten får tilgang til relevant materiale fra etterforskningen.

Utenriksdepartementet sier de har formidlet beskjeden til kongolesiske myndigheter, uten å få noe formelt svar.

– Jens Stoltenberg sendte brev til den kongolesiske presidenten i februar 2012, har vi fortsatt ikke mottatt formelt svar på heller, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Svein Atle Michelsen.

IKKE AVGJORT: Førstestatsadvokat Kjerstin A. Kvande ved Riksadvokatens kontor sier de ikke har tatt stilling til om de vil begjære French overført til Norge. (Foto: Privat)
I brevet ber den tidligere statsministeren om velvilje og assistanse fra kongolesiske myndigheter.

Furuholmen mener det er dette som er den norske modellen.

– Det er ingen som respekterer disse brevene. De har ingen verdi, sier han.

Utlevering mulig

Ifølge kongolesisk lov kan norske myndigheter nå be om å få utlevert Joshua French, slik at han kan straffeforfølges i Norge. Grunnen er at han nå er tiltalt for drap på en annen nordmann.

Førstestatsadvokat Kjerstin A. Kvande ved Riksadvokatens kontor sier at de ikke har vurdert begjæring om utlevering ennå.

French’ advokat Hans Marius Graasvold ønsker ikke spekulere i om tiltalen kan være et forsøk fra kongolesisk side på å sende French til Norge, slik at han kan sone der.

– Det er i beste fall høyt spill fra kongolesiske myndigheter, å ta ut en tiltale for å få en løsning på saken. Dette er fordi tilstanden hans er nå slik at dette er det usikkert om han er i stand til å bære.

TV 2 har vært i kontakt med Kripos, som ikke ønsker å uttale seg i saken, men henviser til Riksadvokaten.

French' advokat forteller om drapstiltalen, se video: