BOLIGEN: Per Vålnes bodde i dette huset frem til han forsvant natt til 1. desember 2011. (Foto: Egil Pettersen/ TV 2)
BOLIGEN: Per Vålnes bodde i dette huset frem til han forsvant natt til 1. desember 2011. (Foto: Egil Pettersen/ TV 2)

Forsvarer om løslatt eks-samboer: Hun er lettet

OSLO/TROMSØ (TV 2): Politiet løslater de tre siktede etter det antatte drapet på Per Vålnes (50).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Erlend Ofte Arntsen og Svein Lian

De tre personene er fortsatt siktet for drap på 50-åringen, men nekter straffskyld, deriblant hans tidligere samboer (41).

– Det har vært en lang og tung varetektsperiode. Hun er veldig lettet og glad for å slippe fri etter over et år i varekt. Hun har fått med seg at det er stor oppmerksomhet rundt saken, og ønsker nå som hun er løslatt fred og vil nå normalisere tilværelsen, sier Randulf Schumann Hansen, forsvarer for eks-samboeren.

Per Vålnes (50) ble meldt savnet 1. desember 2011, etter en bursdagsfeiring, og er siden aldri blitt funnet.

Høsten 2012 pågrep og siktet politiet til sammen seks personer for for drap på 50-åringen fra Storsteinnes. Alle hadde vært deltagere i hans bursdagsfeiring.

Etter videre etterforskning satt politiet igjen med tre stykker som de mente de måtte holde varetektsfengslet av hensyn til den allmenne rettsfølelse.

– Politiet bør revurdere sin teori

Hansen er kritisk til at politiets etterforskning strekker så langt ut i tid.

– Jeg skjønner at politiet må gjøre et arbeid fordi en person er savnet. Politiet har hatt en sterk teori som de flere ganger har søkt å finne svar på. Når man har en klar teori og en overbevisning om hva som har skjedd, må man revurdere teorien når de mange undersøkelsene ikke har ført frem, sier forsvareren.

Rettsak var planlagt

Opprinnelig var planen å gjennomføre en rettssak til våren i Nord-Troms tingrett. VG meldte imidlertid i forrige uke at Riksadvokaten hadde saken tilbake til politiet og bedt om flere etterforskningsskritt. Politiet har allerede gjennomført en svært omfattende etterforskning, med blant annet en rekke søk etter liket til Vålnes.

– Politiet plikter til enhver tid å vurdere om vilkårene for videre varetektsfengsling er oppfylt. Undertegnede vurderer nå fremdriftsplanen som så usikker at videre varetektsfengsling av de siktede i saken vil kunne medføre et uforholdsmessig inngrep, skriver politiadvokat Morten Hermansen i en pressemelding om løslatelsen.

Statsadvokat: Saken skal oppklares

Det er usikkerheten om hvor lang tid den videre etterforskningen vil ta som gjør at politiet nå tar høyde for at de ikke vil rekke å bli ferdig med etterforskningen til den planlagte rettssaken. De mener derfor at det er riktig å løslate de drapssiktede vennene.

– Saken har vært krevende og er fortsatt krevende. Men den er ikke avsluttet og det blir den heller ikke før den er oppklart. Det har jeg sagt før og det sier jeg igjen, sier Lars Fause, statsadvokat i Troms og Finnmark statsadvokatembeter til TV 2.

Fortsatt drapssiktet

– For øvrig har de tre som har vært varetekstfengslet i ca 13 måneder uendret status. Det betyr at de fortsatt er siktet for drap. Situasjonen er således uendret bortsett fra at de nå løslates, uttaler Hermansen.

Alle de tre nekter enhver befatning med forsvinningen til Vålnes og det antatte drapet på ham.

Hvilke etterforskningsskritt som politiet må gjøre før de kan sende den tilbake for andre gang Riksadvokaten for påtalemessig avgjørelse, vil de ikke si noe om.

– Det dreier seg imidlertid både om taktiske og tekniske etterforskningsskritt som krever både tid og ressurser, skriver Hermansen.