Are Veraas (Foto: TV 2/NTB Scanpix)
Are Veraas (Foto: TV 2/NTB Scanpix)

RBK kutter støtten til Frelsesarmeen etter Are-saken

Rosenborg vil ikke støtte en organisasjon som diskriminerer homofile.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Heidi Venæs

– Dette strider mot vårt verdigrunnlag, sier organisasjonsleder i RBK, Trond Alstad, til Adresseavisen.

Vi ser det slik at Frelsesarmeen diskriminerer homofile.

Ikke år 13, men 2013

I flere år har klubben gitt penger til Frelsesarmeen ved juletider, og tenkte at de også i år skulle gi 25 000 kroner, og også plassere ut spillere ved Frelsesarmeens julegryte i Trondheim.

Men da de så innslaget i TV 2 nyhetene i forrige uke om at Are Veraas i Kristiansund ikke får vervet som korpssekretær, fordi han praktiserer sin homofile legning, bestemte både styret og daglig ledelse at fotballklubben ikke vil bidra på den vanlige måten.

BAKGRUNN: – Jeg elsker Jesus, Frelsesarmeen og min kjæreste - som er mann

– Vi lever i år 2013, ikke år 13, sier Trond Alstad til Adresseavisen.

Uenig med RBK

Den tidligere RBK-spilleren og sportsdirektøren, Rune Bratseth sier til Adressa at det er greit at RBK markerer sitt verdisyn og mener Frelsesarmeen diskriminerer.

– Det støtter jeg. Men vi må huske på at Frelsesarmeen også er et trossamfunn og har sine egne regler som vi må vise respekt for og vise toleranse overfor, sier Bratseth til avisa.

Den gamle stopperkjempen sier at han vil stå ved Frelsesarmeens julegryte som privatperson i år, da han respekterer og støtter det sosiale arbeidet armeen gjør.

Til avisa understreker Bratseth at han og klubben ikke er uenige i sak, men i konklusjon.

– Jeg syns RBK nå rammer de som ikke bør rammes, sier han.

Føler seg diskriminert

– Mitt hjerte står nærmest Frelsesarmeen, derfor vil jeg gjerne bidra her, og ikke jobbe f.eks. for Den norske kirke, fortalte Are Veraas (41) til oss i TV 2.

Han har vært tydelig på sin homofile legning, men da han fortalte sine ledere at han også praktiserer homofili, satte de foten ned for vervet hans. Et verv han hadde gledet seg til å ta fatt på.

Da vi møtte Are hjemme i Kristiansund, var han lei seg og nedbrutt over behandlingen han har fått. Siden han ble voksen har han følt seg hjemme i Frelsesarmeen.

– Jeg har fått en kjæreste, og det har jeg vært åpen på, forteller Are, og jeg opplever det diskriminerende å bli stoppet på grunn av min seksuelle legning.

LES OGSÅ: Lederen i LLH: – De burde skamme seg

Gir pengene til andre

RBK vil fortsatt gi bort de 25 000 kronene, og det er fotballaget Hveita (for hjemløse) som får pengene. Frelsesarmeen står bak dette laget, men får altså ikke pengene direkte på grunn av sine holdninger til homofile.

Informasjonssjef i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik, sier til TV2.no at de ikke har hørt om andre store bidragsytere som trekker seg.

Han vil heller ikke mene noe om Frelsesarmeen bør endre sitt regelverk, som sier at soldater og offiserer må avgi et løfte. Det innebærer at et samliv må være basert på at kvinne og mann lever sammen i ekteskap.

LES OGSÅ: Finn Schjøll: – Jeg vil være med å forandre Frelsesarmeen

Se reportasjen om Are:

Kjendisstylist: – Må være pinlig for Frelsesarmeen