Det er hvitt både på sjø og land i Lofoten. (Foto: Rose-Marie Karlsen)
Det er hvitt både på sjø og land i Lofoten. (Foto: Rose-Marie Karlsen)

November var en skikkelig uværsmåned

I november ga lavtrykk etter lavtrykk oss sterk vind og mye nedbør. Sjekk detaljene, og sammenlign med tidligere år.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

November er en mørk og trist måned. Dagene er korte, det er surt og kaldt, men ikke kaldt nok til at det er kommet snø som lyser opp.

Best i sør og øst

November 2013 ble ekstra sur. Gjennom hele måneden kom det stadig nye lavtrykk fra Nord-Atlanteren inn i Norskehavet og videre inn over Skandinavia.

En meteor farer over nordlyshimmelen ved Buvatnet i Stjørdal 11. november. (Foto: Hallvor Lillebo)
Det blåste kraftig mellom sørvest og nordvest, og det meste av landet fikk mye nedbør. Nord på Vestlandet og i Nordland kom det dobbelt så mye nedbør som normalt.

Sør- og Østlandet fikk det beste været i november. Fjellene i vest ga ly, og Oslo hadde bare ni dager med nedbør mot Bergens 26 dager.

Middeltemperaturen endte en til to grader over normalen.

Pøsregn

Sånn så det ut på Fjøsanger i Bergen om ettermiddagen fredag 15. november (Foto: Statens Vegvesen )
Et av lavtrykkene var uvanlig hissige.

Fredag 15. november pøste det ned over Bergen. Mye nedbør på kort tid, og løv som tettet igjen avløp gjorde at det flommet over. Det regnet ikke ekstremt mye, 72 millimeter på et døgn, men bratte fjell gjør at vannet renner fort ned til de få flate områdene i byen.

Hele ettermiddagen var det trafikk-kaos, Bergen tåler rett og slett mye regn dårlig!

Nedbørområdet beveget seg nordover natt til lørdag. I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kom det over 100 millimeter enkelte steder. Bakken ble løst opp, og det gikk flere jordskred. Både hus og busser ble truffet, men heldigvis kom ingen til skade.

Ekstremværet Hilde

Vakkert, men truende på Hestnes i Hafrsfjord i Rogaland. (Foto: Lene Moore Korneliussen)
Lørdag 16. november lå lavtrykket utenfor Troms og Finnmark, og vinden økte til sterk storm langs kysten. Uværet ble definert som ekstremvær, og fikk navnet Hilde.

Lørdag kveld blåste det full og sterk storm i Norskehavet, ï Trøndelag og på Helgeland. Ved kysten av Nord-Trøndelag var vinden oppe i orkan fra vest. Sterkest vind ble målt på Nordøyan fyr, som hadde middelvind på 40 sekundmeter. Grensen for orkan er 32 sekundmeter. Vindkastene var oppe i 51 sekundmeter, 184 kilometer i timen.

Vi slapp unna store materielle skader, men trær som blåste ned over strømnettet tok strømmen fra 30 000 husstander - mange av dem i flere dager. Her finner du mer informasjon, bilder og video fra ekstremværet.

Vinden var mild, og vindretningen gjorde at det ble fønvind og varmt i le av fjellene. Sunndalsøra hadde 18 grader 16. november, Tafjord 15,6 grader, og Hokksund nord for Drammen 14,9 grader.

Oslo hadde 13,7 grader, den varmeste novemberdagen så sent i måneden på 114 år.

Kaldere

I perioden 19-25. november roet været seg, og temperaturen sank i hele landet.

Karasjok hadde det kaldest i landet med minus 26,9 grader 20. november, Folldal var kaldest i Sør-Norge med minus 23,1 grader 21. november.

Nytt uvær

I dagene 27-28. november kom et nytt uvær inn over oss fra vest, og passerte over Midt-Norge.

maanedsgrafikken_nov13
Østlandet fikk fønvind på nytt, og den 27. november steg temperaturen til 14 grader. Varmen kom fort, flere steder steg temperaturen med over ti grader på en liten time. Gardermoen hadde minus 2 grader litt før klokken ti, og pluss 9 grader en halvtime senere.

Vinden var sterkest i bakkant av lavtrykket. Den 28. november blåste det storm fra i Trøndelag og i fjellet i Sør-Norge. Snø og vind førte til svært vanskelige trafikkforhold.

I lavlandet på Østlandet blåste det kraftig, med vindkast på over 20 sekundmeter - liten storm styrke.

Vinter i nord

I Nord-Norge ble det kaldere mot slutten av måneden. I Tromsø var det bare 5 centimeter snø i starten av november, i slutten av måneden var snødybden 70 centimeter.

I Sør-Norge var det stort sett snøfritt i november, unntaket var dalene nord på Østlandet, som hadde litt snø på bakken det meste av måneden.

Solformørkelse, satelittstyrt og kometen ISON

GOCE er 5,3 meter lang og selve satellitten er omkring en meter i diameter. (Foto: ESA)
Den 3. november var det total solformørkelse. I en stripe fra ute i Atlanterhavet og inn over Afrika forsvant solen helt bak månen, bare en gylden ring var synlig.

Midt i november 2013 kikket vi engstelig opp på himmelen. Satellitten GOCE gikk i en så lav bane at den trengte motor for å holde seg svevende. I november var det slutt på drivstoffet, og sank ned mot atmosfæren. Mye ville brenne opp, men noen rester ville overleve. Den 10. november var det slutt, heldigvis plasket restene i havet ved Falklandsøyene.

ISON fotografert fra La Silla observatoriet 15. november. (Foto: ESA)
I slutten av måneden kikket vi forventningsfullt opp på nytt. Søndag 28. november strøk kometen ISON tett forbi solen.

Overlevde isklumpen 2700 graders varme ville ISON bli et flott syn på himmelen i desember. Sånn gikk det ikke, kometen gikk i oppløsning og fordampet.

November 2012: Mild og våt november
November 2011: Rekordvarm november
November 2010: Tidenes kaldeste og tørreste november
November 2009: Varmerekord på Bjørnøya
November 2008: Vinteren kom i novemberBølgene slår himmelhøyt inn over land ved Stad 25. november. Kråkenes fyr oppe til venstre. (Foto: Bjarne Eldevik)