Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Chris Ronald Hermansen

Store steinblokker raste ned fra fjellsiden ved Ålhus i Jølster kommune i Sogn og Fjordane i natt. Steinblokkene førte til stenging av E39 i området. Ingen biler ble tatt av raset.

Like før klokka 3.30 meldte veitrafikksentralen at store steinblokker har rast ned på veien og at den er stengt inntil videre.

Vegvesenet slapp forbi én kolonne klokken 12.00.

– Vi vil fortløpende vurdere hvilke tiltak vi skal iverksette på strekningen, sier Karlsen til TV 2.

– Som en Ford Transit

Klokken 12:50 ble igjen E39 igjen stengt for trafikk, etter at en del større kjøretøyer har fikk passere i kolonnekjøring.

– Omkjøringen via Fylkesvei 451 har bare vært for personbiler, så det er næringslivet som har blitt hardest rammet av dette raset , sier Lars Erik Karlsen i Statens vegvesen.

E-39 ved rasområdet stenges frem til klokken 14.30. Vegvesenet er nå i gang med å sprenge vekk de fire steinblokkene som har rast ned i veibanen.

– Steinene er mellom fem og ti kubikk store. For å gi et bilde som folk kjenner igjen, kan man si at de er omtrent like stor som en Ford Transit.

Sprenges med dynamitt

Det skal bores hull i steinblokkene, og plasseres dynamitt i steinenes kjerner. Etter sprengningen vil steinrestene ryddes vekk fra veibanen.

– Vi håper å være ferdig til 14.30, men må legge inn et forbehold om at det kan ta noe lenger tid, sier Karlsen.

Geolog Jens Tveit har undersøkt rasområdet for vegvesenet. Ifølge Karlsen ligger det fremdeles noen steinblokker oppe i fjellsiden, men disse ligger trygt.

– Selve løsneområdet ligger 200 meter oppe i skråningen, og de restene som har blitt liggende igjen utgjør ikke noen risiko. Det er faktisk tryggere etter raset enn det var før, sier Karlsen.

Vegvesenet har for kort tid siden utført rensking av steinblokker i fjellsiden i området, men dette ble gjort omtrent 300 meter lenger øst for der skredet gikk denne gangen.