Joshua French (Foto: Fredrik Græsvik / TV 2 )
Joshua French (Foto: Fredrik Græsvik / TV 2 )

Joshua French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

Hæren i Kongo har tiltalt Joshua French (31) for drap på kameraten Tjostolv Moland.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kaja Kirkerud og Jonas F. Christoffersen

Det skriver VG sent mandag kveld.

«I dag tok militæret ut tiltale mot Joshua. Han er siktet for å ha drept sin gode venn Tjostolv Moland», skriver moren på bloggen sin.

TV 2s reporter Fredrik Græsvik sier at han snakket med French bare for noen dager siden, og French ga da uttrykk for at han fryktet at dette ville skje.

– Det han tror, er at det er en av to ting som kommer til å skje. Det ene er at det er folk i etterforskningsledelsen som forsøker å forhindre at han blir benådet. Vi vet at presidenten i desember ønsket å benåde oss 1000 fanger fra militærfengslene.

– Det andre er at det åpner for en interessant mulighet fra norsk side, fordi Norge kan be om å få ham utlevert fordi han er tiltalt for drap på en annen nordmann. Norge kan altså be om å få ham utlevert ifølge kongolesisk lov, sier Græsvik på telefon fra Sør-Afrika.

18. august i år ble 32 år gamle Tjostolv Moland funnet død på sin fengselscelle i Kinshasa i Kongo.

Norsk spesialutsending ankom mandag

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Svein Michelsen, sier til TV 2 at de stiller seg uforstående til opplysningene som nå har kommet fram.

– Etter invitasjon fra kongolesiske myndigheter, deltok Kripos i etterforskning og obduksjon etter Molands dødsfall. Dette nære samarbeidet ledet til en felles konklusjon om at det ikke var gjort funn som skulle tilsi at det var grunnlag for noen mistanke om kriminelle forhold knyttet til Molands død, sier Michelsen til TV 2.

UD ser svært alvorlig på det som har skjedd, og ifølge Michelsen har en norsk spesialutsending alt ankommet Kongo mandag.

– Han vil følge opp opplysningene som nå har kommet fram, sier Michelsen.

Spesialutsendingens hovedoppgave er å støtte French i den vanskelige situasjonen han nå befinner seg i.

Joshua French skal ha mottatt nyheten svært tungt.

– Han er naturlig nok i meget vanskelig situasjon. Han tar disse nye opplysningene meget tungt, og er opprørt, sier Michelsen.

Spesialutsendingens oppgave vil være å støtte French i den vanskelige situasjonen.

Utenriksdepartementet fikk informasjon om tiltalen mandag.

Ikke fått tilsyn av lege

Ifølge moren til Joshua French, Kari French så ble sønnen avhørt senest 13. november, men det skal ikke ha kommet nye spørsmål i dette avhøret.

På bloggen skriver hun også at Joshua French har vært syk den siste tiden.

«Etter at Joshua ble flyttet på en timannscelle har han hanglet en del med mageproblemer, øreverk osv. Denne siste uken har han følt seg nokså dårlig og det jobbes med å få medisinsk hjelp til ham», skriver Kari French.

Joshua French soner under vanskelige forhold, men har fortsatt ikke fått tilsyn av lege.

Bekymret for helsetilstanden

Han har både norsk og britisk statsborgerskap, og Norges utenriksminister Børge Brende møtte i november sin britiske kollega William Hague i London for å drøfte situasjonen til French. Brende sa da at han om nødvendig reiser til Kongo for å løse saken.

Både norske og britiske myndigheter er bekymret for helsetilstanden til 31-åringen.

I august ble etterforskningen av Molands død avsluttet, og at de konkluderte med at det ikke er grunn til å tro at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet. French fikk da beskjed om at han ikke lenger var mistenkt.

– De mistenker ingen for å ha begått noen kriminell handling, og at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet. Dette var det aller viktigste for meg nå, sa en lettet French til TV 2 da.

Fant stoffer i blodet

Han ble senere kalt inn til flere avhør i november.

– Det var den foreløpige rapporten som gjorde at vi trakk en foreløpig konklusjon. Nå er den endelige rapporten kommet, og der er det opplysninger som gjør at vi på nytt må snakke med French, sier generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa.

Ifølge Mukuntu ble det under obduksjonen av Moland funnet stoffer i blodet til nordmannen som gjør at de nå er usikre på den foreløpige konklusjonen om dødsårsaken.

I over fire og et halvt år har Joshua French sittet fengslet i Kongo, dømt til døden for å ha spionert for Norge, og for medvirkning til drap. I august døde medfangen Tjostolv Moland i fengselet.

Se videoen fra Kari Hilde French sitt besøk i Kongo i juli under: