Denne illustrasjonen viser en mulig innsjø i Gale-krateret på Mars. Innsjøen eksisterte for milliarder av år siden, og hadde en sammensetning lik innsjøer på Jorden der man finner mikroorganismer kjent som «chemolithoautotrophs». (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
Denne illustrasjonen viser en mulig innsjø i Gale-krateret på Mars. Innsjøen eksisterte for milliarder av år siden, og hadde en sammensetning lik innsjøer på Jorden der man finner mikroorganismer kjent som «chemolithoautotrophs». (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Liv på Mars? Her er det sterkeste beviset

Den røde planeten hadde minst én ferskvannsinnsjø som kan ha inneholdt mikroorganismer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har funnet det sterkeste beviset til nå som støtter at det kan ha vært liv på Mars en gang, melder The Independent.

De som forventer små grønne menn må likevel holde pusten. En rapport som ble publisert i Journal Express viser til sedimentære bergarter kjent som gjørmestein, og denne har trolig oppstått ved at større vannmasser har stått stille i flere tusen år.

Dette vannet ga gunstige leverforhold for mikrobielt liv.

Stillestående vannmasser

Forskerne er forsiktige med å erklære at det har vært liv på planeten, men mener fortsatt at dette er solide bevis for at det var anlegg for mikrobielt liv på planeten.

– Jeg tror det er et steg i retning av å forandre vår forståelse av Mars. Det er det sterkeste beviset til nå for at Mars kan ha vært beboelig for eldgammelt mikrobielt liv, sier professor ved Imperial College London Sanjeev Gupta til The Independent.

Han er også medlem av NASAs «Mars Science Laboratory Curriosity mission», og beskriver oppdagelsen som dramatisk.

– Vi har funnet det som en gang var stillestående vannmasser, og selv om vi ikke vet hvor lenge det var der har væske vært stabilt på Mars' overflate for minst tusen eller flere millioner år, sier Gupta.

Mineralspisende mikrobielt liv

NASAs kjøretøy «Curiosity» har funnet bergartene på et sted kjent som Yellowknife Bay, i nærheten av der kjøretøyet landet ved Gale-krateret.

Der boret Curiosity ned i grunnen, og fant bevis for at det har vært karbon, hydrogen, oksygen, nitrogen og svovel i bakken.

Forskerne ser nå for seg mineralspisende mikrobielt liv som har kunnet leve på Mars.

Gunstige forhold for liv

Professor Gupta presiserer likevel at de ikke har funnet tegn til liv på Mars. Det de har funnet er at Gale-krateret kan ha inneholdt vann, og at dette vannet var gunstig for mikrobielt liv for milliarder av år siden.

– Dette er et stort positivt steg i utforskningen av Mars, sier Gupta.

Nå skal NASA fortsette å utforske kratrene på Den røde planeten, for å se om de finner nøkkelen til om det en gang var liv der.