SMÅ KUNSTVERK: Alexey Kljatov har spesialisert seg på å ta bilder av snøflak på sin egen balkong i Moskva. (Foto: Alexey Kljatov/Flickr)
SMÅ KUNSTVERK: Alexey Kljatov har spesialisert seg på å ta bilder av snøflak på sin egen balkong i Moskva. (Foto: Alexey Kljatov/Flickr)

Slik har du aldri sett snø før

Russiske Alexey Kljatov tar fantastiske bilder på sin egen balkong.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lars Barth-Heyerdahl

Resultatene legger han ut på bildetjenesten Flickr. Der kan man studere de fantastiske mønstrene i snøkrystallene som daler fra himmelen.

I en epost til TV 2 forteller Alexey at han straks ble opptatt av kameraets makrofunksjon da han kjøpte sitt første digitale kamera. Først tok han bilder av blomster og insekter, men en dag så han noen bilder av snøfnugg som fascinerte ham veldig.

– I begynnelsen gjorde jeg mange feil med eksponeringer i dårlig lys og med håndholdt kamera, men jeg var fornøyd fordi jeg kunne se snøflakenes mønstre og former som nesten ikke kan sees uten forstørrelsesglass, skriver Alexey.

Etter hvert utviklet han teknikken sin. Han bruker et Canon Powershot A650 med standard makromodus. Kameraet er modifisert med et annet objektiv. Studioet er hans egen balkong og han bruker to ulike teknikker:

  • Mørke bilder med lyse snøflak i naturlig lys. Som bakgrunn bruker han grått ulltøy.
  • Den andre teknikken bruker han til å ta lyse bilder. Snøflaket faller på en glassplate som er belyst fra baksiden. Glassplaten ligger på en krakk som plassert opp/ned, og et hjemmesnekret stativ holder kameraet stabilt mens det tar bilder i vertikal stilling mot glassplaten.

Se Alexeys blogg for flere detaljer om fototeknikken.

– For to år siden begynte jeg å ta korte serier (8-10 identiske eksponeringer) av hvert krstall. Serien kan enkelt smeltes sammen til ett bilde. Dette fører til en kraftig reduksjon av støyen i bildet og avslører ørsmå detaljer i krystallene som vanligvis ikke kan oppfattes, forklarer Alexey.

Resultatet kan du nyte her. Se flere av Alexeys bilder på Flickr.

REGNBUE: I senter av snøkrystallen kan man se fargede områder som skyldes en optisk forstyrrelse forårsaket av en tynn film. Bildet er tatt i januar 2013. (Foto: Alexey Kljatov/Flickr)

BITTE LITE: Dette snøflaket er bare 2 millimeter i diameter. Snøfnugget ligger på en glassplate som er belyst med en LED-lykt. Bildet er et resultat av åtte eksponeringer. (Foto: Alexey Kljatov/Flickr)

OMFATTENDE JOBB: Alexey skriver at dette bildet var vanskelig å få til. Fotografiet er et resultat av åtte eksponeringer, men fordi det flyttet på seg under fotograferingen måtte bildene justeres for å til dette resultatet. (Foto: Alexey Kljatov/Flickr)

SVÆRT FORSKJELLIGE: Dette snøflaket er fotografert i naturlig lys mot et grått ullklede. (Foto: Alexey Kljatov/Flickr)