KVITT HØYDESKREKKEN: Her setter Mariell Halstensen (23) seil 48 meter oppe i luften. (Foto: TV 2)
KVITT HØYDESKREKKEN: Her setter Mariell Halstensen (23) seil 48 meter oppe i luften. (Foto: TV 2)

Her setter Mariell (23) seil - 48 meter oppe i luften

Høydeskrekken har sluppet taket etter ti uker om bord i 99 år gamle Statsraad Lemkuhl. 10.000 nautiske mil på gamlemåten har gjort Mariell Halstensen (23) til en bedre leder.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Chris Ronald Hermansen

– 1, 2, dra! 1, 2, dra!

Taktfaste rop lyder fra dekket på den 99 år gamle seilskuten «Statsraad Lemkuhl». 60 førsteårskadetter fra sjøkrigsskolen drar synkront i repet som senker seilene.

Etter ti uker, og 10.000 tilbakelagte nautiske mil, kan de endelig skimte Bergen. Hjemkomsten betyr fast land under beina i mer enn et par dager av gangen, for første gang siden 24. september.

Tauet er tungt, og hendene er slitne. Himmelen er grå og trist, men det gjenspeiles ikke i stemningen om bord. Nå skal endelig kadettene hjem.

USA-Norge på 14 dager

– Jeg kommer til å savne samholdet om bord. Vennskapet vi har bygget opp over denne reisen har vært helt unikt, sier Mariell Halstensen.

Sammen med resten av mannskapet har hun opplevd livet på havet denne høsten.

Hvert år siden 2002 har førsteårskadettene fra Sjøkrigsskolen i Bergen lagt ut på det som mange anser som sitt livs reise.

Tidligere i høst kastes de loss i Bergen. Siden den gang har kadettene besøkt Kapp Verde, passert Bermuda, blitt ønsket velkommen til verdens største marinebase i Virginia – før de krysset nordatlanteren på rekordtid på vei hjem. Reisen er over, men minnene vil leve for alltid.

– Det har vært helt fantastisk, et eventyr uten like. Det å få lov å seile en 99 år gammel skute så langt, har vært en unik opplevelse. Underveis har vi lært mye, og følelsen av at vi utvikler oss, at vi faktisk kommer oss fremover, har vært utrolig gøy, sier Halstensen til TV 2.

KVITT HØYDESKREKKEN: Her setter Mariell Halstensen (23) seil 48 meter oppe i luften. (Foto: TV 2)

Begrenset privatliv

Toktet er en del av forsvarets strategi for å utdanne fremtidens offiserer. Å seile en 99 år gammel skute uten et eneste moderne hjelpemiddel, har satt kadettene på en rekke ulike prøver. De har fått erfare verdien av samarbeid, og samtidig opplevd å måtte dele 90 meter båtlengde med de rundt 100 personene i den totale besetningen. Privatlivet har blitt satt på prøve, medgir kadett Morten Vinje.

Jeg har nok fått en større respekt for andre personers privatliv og det å kjenne de rundt deg. Når man lever så tett på andre, må man kjenne sin plass. Samtidig tror jeg ikke mamma kommer til å merke stor forskjell på meg etter denne reisen. Jeg kommer nok til å være like dårlig til å vaske opp tallerkenen etter at jeg har spist, flirer 23-åringen.

– Aldri hørt om noe lignende

Selv om dagene var lange om bord i den gamle seilskuten, ble det også satt av noe tid til moro. Som da kadettene ankret opp midt i Sør-Atlanteren for å bade.

– Det var vanvittig gøy. Det er litt surrealistisk å sende en opp i masten for å være haivakt, i tilfelle det skulle komme haier. Det var en kjempegøy opplevelse, og samtidig utrolig deilig å bade. For meg øker slike opplevelser motivasjonen min for å fortsette utdanningen, sier Vinje.

Skipssjef og ansatt ved Sjøforsvarets navigasjonskompetansesenter, Lasse Hiis Bergh, har latt seg imponere over kadettene i løpet av reisen. Selv om han etter hvert er en erfaren sjømann, hadde han aldri forventet at hjemreisen skulle gå så raskt som den gjorde.

– Å seile fra østkysten av USA til Bergen på 14 dager er imponerende, uansett om du er erfaren sjømann eller ikke. Jeg har aldri hørt om noen som har gjort det like raskt. Når man samtidig tenker på at dette er gjort med kadetter som før avreise knapt hadde satt sjøbein, blir det enda mer imponerende, sier Hiis Bergh.

IKKE SJØSYKE: Mariell Halstensen og Morten Vinje er to av kadettene som har seilet 10 000 nautiske mil om bord i Statsraad Lemkuhl i løpet av de ti siste ukene. (Foto: TV 2)

Full storm midt på natten

Selv om grunnleggende sjøkunnskap var et sentralt ledd i opplæringen kadettene fikk underveis, mener Hiis Bergh gevinsten har vært større enn som så. Han tror besetningen han har hatt med seg utvilsomt vil bli dyktige fagpersoner som kan bekle lederroller fremtiden.

– Det har vært en glede å se hvordan de har møtt utfordringene. Når seilet må justeres i full storm klokken tre på natten, forventer man ikke at ferske kadetter skal gjøre alt feilfritt. Det er likevel det inntrykket jeg sitter igjen med, roser skipssjefen.

Savnet de syv fjell

Denne uken kunne omsider kadettene skimte Bergen i det fjerne. Opplevelsene har vært mange, men har de blitt bedre ledere?

– Absolutt, mener Mariell Halstensen.

– Det å bruke skuten som er arena for lederutvikling har vært helt supert. Vi har måttet møte de utfordringene og problemene som har kommet underveis, bare det gir et utrolig godt grunnlag. Jeg tror den erfaringsbanken som vi kan ta med oss i ryggsekken er like verdifull, uavhengig av om vi ønsker å fortsette i Forsvaret eller i det sivile næringslivet, sier hun.

Og etter landgang i Bergen, er det spesielt én ting lederspiren ser frem til.

– Jeg har savnet å ha de syv fjellene rundt meg. Nå gleder jeg meg til en løpetur på Løvstakken sammen med en god venninne, sier hun.