Uvær i Åkrehamn 5. desember 2013. (Foto: Kristen Fargerland)
Uvær i Åkrehamn 5. desember 2013. (Foto: Kristen Fargerland)

Det har ikke blåst mer på minst 15 år

Uværet torsdag og fredag er et av de heftigste som har rammet Vestlandet. I Oslo ble det målt vindkast opp i storm styrke.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ronald Toppe

Torsdag 5. og fredag 6. desember blir husket lenge på Vestlandet.

Et kraftig lavtrykk kom inn mot Vestlandet torsdag morgen, og i Rogaland økte vinden raskt til storm, og så til orkan om ettermiddagen.

I morgentimene blåste det fra sør og sørvest. Da lavtrykksenteret traff Bergen i 11-tiden stilnet vinden.

– Vi har senteret over oss akkurat nå, fortalte Storm-meteorolog Kristen Ravnestad klokken 11.15. Lufttrykket sank til 968 hPa, vinden løyet plutselig, og nå blåser det bare en sekundmeter her.

Pausen var kort. Bak senteret ventet nordavind med storm og orkan styrke.

Snøstorm

Satellittbildene vise uværet treffe Sør-Norge. Animasjonen går fra klokken 04 til 16.30. (Foto: EUMETSAT / met.no)
Torsdag morgen steg temperaturen fra en til seks varmegrader på et par timer. Da nordavinden slo inn sank den raskt igjen, og regnværet gikk over til snø.

Også Østlandet fikk gjennomgå denne gangen.

Det blåste liten kuling både ut Oslofjorden og lenger inne i landet. Nordavinden nådde Oslo etter å ha blåst over fjellene lenger nord. Det gjorde den turbulent, og på Blindern ble det registrert vindkast på 23 sekundmeter torsdag kveld, liten storm styrke.

På Østlandet var det verste over fredag morgen. På Vestlandet blåste og snødde det også mye av fredag.

Store skader

Uværet ødela tak, rev fasadeplater av flere bygg, og veltet trær ned over kraftlinjer. Mer enn 31.000 husstander på Sørlandet og langs Oslofjorden mistet strømmen.

Både Stats- og Storm-meteorologene, og politiet advarte folk mot å gå ut, i Stavanger ble deler av sentrum stengt. Direktoratet for Samfunnsikkerhet og beredskap sendte ut varsel på kriseinfo.no.

Stormflo og vind gjør at sjøen slår langt inn over land på Dokken i Bergen 5. desember. (Foto: Christian Botha)
Det lave trykket og vinden stuet vann inn mot kysten, og siden uværet kom like etter nymåne ble det stormflo og oversvømmelser langs kysten på Vestlandet, Sør- og Østlandet.

På Vigra snudde vinden et fly som sto parkert på flyplassen 90 grader, på Flesland ble et fly blåst inn i en mast. Uværet førte til store forsinkelser i flytrafikken.

Busser og biler ble blåst av veien langs kysten, og mer enn 30 fjelloverganger, veistrekninger, broer og fergesamband var stengt. Skipene som går i fergefart mellom Norge og Danmark ble innstilt.

Her finner du bilder og video tatt under uværet.

Ikke ekstremvær

Det er bare Meteorologisk institutt som kan sende ut ekstremværvarsel. Onsdag midt på dagen satte instituttet i gang økt overvåking av uværet, det første skrittet på veien til å sende ut ekstremværvarsel.

I løpet av natt til torsdag ombestemte instituttet seg.

– Økt overvåking gjennom natten og ferske observasjoner på morgensiden har fått vakthavende meteorolog til å trekke tilbake varselet om mulig ekstremvær.

Også torsdag kveld mente Meteorologisk institutt at dette var en riktig avgjørelse.

– Jeg synes ikke dette har vært ekstremt vær. Det har ikke vært store skader. En må regne med at noe blåser ned. Dette er i grunnen ganske normalt. Særlig hvis en ikke sikrer ting. Der må folk også ta ansvar for seg og sitt, sa vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet Frode Hassel til Aftenposten.

Sterkeste på 15 år

Så mye blåste det da vinden var på det kraftigste på Vestlandet. Kolonnen til venstre viser middel over ti minutter, kolonnen til høyre vindkast. 9 m/s er frisk bris, 12 m/s liten kuling, 15 m/s stiv kuling, 18 m/s sterk kuling, 21 m/s liten storm, 25 m/s full storm, 29 m/s sterk storm, 32 m/s orkan. (Foto: StormGeo)
Det som er helt sikkert er at uværet var det sterkeste sør på Vestlandet på mange år. Storm-meteorolog Roar Hansen har sjekket statistikken tilbake til 1998.

– Både på Sola og på Obrestad var stormen torsdag den sterkeste de siste 15 årene, forteller Hansen. På Utsira fyr den nest sterkeste.

Det har ikke vært registret sterkere vind på Haugesund lufthavn, Kvitsøy og Eigerøya ved Egersund heller, men her går registreringene bare noen år bakover.

– Vurderer vi lokale effekter av vindforsterkning på en del av de norske fyrstasjonene, var nok stormen den 5. desember like kraftig som ekstremværet «Hilde» som rammet Nord-Trøndelag og Helgeland i november, sier Hansen.

Det blåste godt nord på Vestlandet også, men i Bergen har det vært målt sterkere vind flere ganger de siste 15 årene.

På Blindern i Oslo var middelvinden oppe i 14 sekundmeter, stiv kuling.

– Det gir uværet andreplass på Oslo-lista, forteller Hansen, men hadde jeg sortert på vindkast ville 23 sekundmeter gitt en delt fjerdeplass.

Også på Rygge i Østfold var vinden uvanlig sterk, og havner på delt førsteplass for de siste 15 årene.

5. desember

Dette er den andre gangen vi opplever et virkelig kraftig uvær på datoen 5. desember. Møre og Romsdal og Trøndelag hadde en storm av samme kaliber 5. desember 1979.

– Da var jeg flymeteorolog på Ørlandet, og måtte redde nedbørmåleren da stolpen den sto på knakk i vinden, smiler Hansen.