Det er smart å etterlade batteriet et par ganger i løpet av vinteren (Foto: Broom.no)
Det er smart å etterlade batteriet et par ganger i løpet av vinteren (Foto: Broom.no)

– Hjelp, batteriet er flatt! Må det byttes?

En liten forglemmelse kan bli kostbart.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Broom-Benny!

Nå har jeg vært skikkelig uheldig, og egentlig har jeg bare meg selv å skylde på. Spørsmålet er bare hvor kostbart den lille tabben min skal bli. Jeg glemte nemlig å slå av parklysene på bilen min en dag, og da jeg kom ut i bilen på morran var det helt dødt. Snakk om å føle seg som en premieidiot!

Heldigvis fikk jeg fart i bilen ved hjelp av startkabler. Men spørsmålet nå er naturligvis om jeg må ha nytt batteri. Han jeg snakket med på bensinstasjonen mente det – fordi batteriet er delvis ødelagt når det først har gått helt tomt en gang.

Det er jo veldig kjedelig, siden jeg nettopp hadde spandert på meg nytt batteri. Derfor vil jeg høre med deg før jeg går til nytt innkjøp. Må jeg virkelig kjøpe nytt bare på grunn av en sånn liten forglemmelse?

Håper på svar, fra frustrert bilist i nord.

Her får du mange gode råd – slik gjør du bilen vinterklar

Benny svarer:

Hei!

For det første, dette er du ikke alene om å oppleve. Jeg har selv opplevd det samme et par ganger, og det er like frustrerende hver gang. Og ja, en føler seg ikke så veldig smart, akkurat.

Men heldigvis har jeg gode nyheter til deg: Et moderne batteri skal tåle å gå "tomt" noen ganger uten at det dermed blir ødelagt for alltid.

Skjer det flere ganger, vil det nok svekkes og kanskje ikke få like høy maksverdi som det opprinnelig hadde. Men en gang tåler det absolutt!

Vedlikeholdslading

Det er likevel lurt å kjøpe en batterilader og la den lade batteriet helt fullt igjen. Dette kan du gjerne gjenta en gang eller to i løpet av vinteren.

Særlig svært kalde perioder er tøffe for batteriet og en etterlading en billig forsikring for å få start. Særlig på biler som går mye småkjøring og med et batteri som er noen år gammelt.

Ta en langtur

Jeg anbefaler også at man er litt forsiktig med å bruke allverdens strømkilder – hele tiden – når man er ute på korte kjøreturer. Et klimaanlegg på full guffe, varmetråder og varmeseter – det drar mye.

En skikkelig langtur innimellom er også bra med tanke på batteriet.

Lykke til med det batteriet du har og en god vinter!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester – klikk her