Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Yama Wolasmal

– En dråpe av dette stoffet tar livet av deg i løpet av noen få minutter, sier Michael Barrett, og peker på en liten ampull med nervegassen sarin som står utstilt i et glassmonter.

Sarin er en av svært mange livsfarlige kjemikalier inspektørene til OPCW må håndtere i sin hverdag. Den går ut på å ødelegge verdens kjemiske våpen.

Grusom død

Den erfarne utstyrssjefen beskriver hva som skjer med mennesker som utsettes for et kjemisk angrep.

– Et barn vil få krampe i musklene og skjelve slik som dette. Det er fråde om munnen og tårer i øynene. Det kommer væske ut av alle kroppsåpninger. Det er en forferdelig måte å dø på.

Barrett er ansvarlig for at OPCW-inspektørene er godt nok beskyttet i den livsfarlige jobben.

– Vi trener 12 måneder, 365 dager i året. Det er eneste måten vi kan hindre at våre inspektører ikke kommer i ulykker når de uskadeliggjør kjemiske våpen rundt omkring i verden.

Michael Barrett tegner og forklarer virkningene av kjemiske våpen. (Foto: TV 2 )
Raske resultater

OPCW var, inntil de ble tildelt fredsprisen, ukjent for de aller fleste. Men organisasjonen har på rekordtid gjort en kjempejobb. Siden opprettelsen i 1997 har organisasjonen ødelagt 80 prosent av verdens kjemiske våpen. Det er dette de blir hedret for av Nobel-komiteen.

– Det betyr enormt for oss å få fredsprisen. Det er verdens største anerkjennelse, sier Barret stolt.

Han har jobbet for OPCW i 16 år, og har vært sentral i å sette sammen Nobel-utstillingen som åpner for publikum på torsdag.

Stolt sjef

Utstillingssjef Siv Astrid Sverdrup er spesielt stolt av å fått innblikk i våpeninspektørenes hemmelige hverdag.

– Vi har sendt en av verdens mest kjente krigsfotografer ut sammen med OPCW-inspektørene for å dokumentere ødeleggelsen av kjemiske våpen i land som Libya, Serbia og Belgia. For første gang får folk innsyn i nedrustningsarbeidet til de ukjente fredsheltene i OPCW.

Nobel-utstillingen åpner for publikum torsdag 12. desember, og har gratis adgang ut året.