Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For de aller fleste er det å kjøpe bil – ny eller brukt – en betydelig investering. Det gjelder derfor å treffe riktig slik at man får en bil som oppfyller kravene til et økonomisk, forutsigbart og ikke minst hyggelig bilhold.

Ikke noe er så frustrerende som irriterende små (og store) feil og gjentatte verkstedbesøk med "drømmebilen".

8 millioner biler

På bakgrunn av statistikk fra rundt åtte millioner biler, har tyske TÜV nå akkurat framlagt sin "TÜV Report 2014". TÜV har publisert sin årlige rapport i fire tiår.

– Dette er en av verdens største – og mest solide – kvalitetsundersøkelser som vinnerne i de forskjellige kategoriene mer enn gjerne bruker i sin markedsføring, mens taperne gremmes, går stille i dørene og håper at folk glemmer fort, forteller Brooms bilekspert Benny Christensen.

Norske favoritter sjanseløse i sikkerhetstest:

Attraktive bruktbiler

TÜV deler blant annet opp i kategorier etter hvor gamle bruktbilene er.

Erfaringsmessig er to-tre år gamle biler svært attraktive for mange som kjøper bruktbil.

Da er det verste verditapet tatt - men man får fortsatt en bil med moderne komfort og ikke minst sikkerhetsutstyr.

Billige - men gode: Dette er de beste billigbilene

Klar førsteplass

Vinneren i årets klasse for to-tre år gamle biler vil kanskje overraske noen - men samtidig har vi lenge sett at dette merket har vært på solid frammarsj i undersøkelser som dette.

Vi snakker om Opel - og i dette tilfellet flerbruksbilen Meriva.

Ingen biler har mindre feilrate etter to-tre år enn denne. Meriva får poengsummen 4,2 - det gir en klar førsteplass.

Opel Meriva er en rommelig og praktisk flerbruksbil - og kvaliteten er altså i toppklasse ifølge den nye undersøkelsen fra tyske TÛV.

Klikk her for å les mer om Meriva

Svært trygt kjøp

- Det er naturligvis en skikkelig fjær i hatten for Opel. De slår samtlige konkurrenter - også de japanske. Opel har jobbet svært hardt med å løfte kvaliteten på sine biler i mange år, og det ser vi resultatene av, sier Benny.

- En bil som Insignia har også kommet svært godt ut i mange undersøkelser. Nå er det altså Meriva som går helt til topps. Den framstår dermed som et svært trygt kjøp i denne klassen, mener Benny.

Audi på offensiven

På plassen bak følger nettopp en japaner. Der finner vi nemlig Mazda 2, med en feilrate på 4,6. Japansk er det også på plassen bak, der finner vi bittelille Toyota iQ med 4,8.

Porsche 911 er vi vant til å finne høyt oppe i undersøkelser som dette. Den skuffer ikke denne gangen heller, her blir det fjerdeplass med feilrate på 5,2.

Deretter følger blant annet to biler som også viser at også Audi har jobbet mye med kvaliteten de siste årene. Q5 og Q3 tar henholdsvis femte og sjuendeplassen

Drømme-SUVen slaktes i kvalitetsundersøkelse


Ulik kjørelengde

Q5 har forresten klart lengst gjennomsnittlig kjørelengde blant bilene på topp 10, den ligger på 63.000 kilometer. Denne biltypen brukes gjerne til mye langkjøring, dermed blir det også høy kilometer.

Vinneren Opel Meriva er i motsatt ende av denne skalaen. Her har de undersøkte bilene en gjennomsnittlig kjørelengde på 29.000 kilometer.

Dette må du regne med at bruktbilen koster deg:


Plass:

Bilmerke:

Modell:

Feilrate

1.

Opel

Meriva

4,2

2.

Mazda

2

4,6

3.

Toyota

iQ

4,8

4.

Porsche

911

5,2

5.

BMW

Z4

5,5

5.

Audi

Q5

5,5

7.

Audi

Q3

5,6

7.

Mercedes-Benz

GLK

5,6

9.

Toyota

Avensis

5,7

9.

Mazda

3

5,7

Årets store TÛV-undersøkelse er en stor opptur for Opel Meriva- aller best blant de nyere bruktbilene.

LES OGSÅ: – Blir bilene bare dårligere og dårligere?