Sur vinter i Bergen fredag morgen. (Foto: Torbjørn Brandeggen)
Sur vinter i Bergen fredag morgen. (Foto: Torbjørn Brandeggen)

Fortsatt storm på Vestlandet

Snøværet og vinden gjør at det er problemer på veiene fredag morgen, og mange husstander er fortsatt uten strøm.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ronald Toppe og Cathrine Eide

Fredag morgen er fortsatt 5.800 husstander i Agderfylkene uten strøm.

Mer enn 31.000 husstander og bedrifter mistet strømmen på Sørlandet og langs Oslofjorden på grunn av det kraftige uværet som herjer over Sør-Norge.

I Agder var om lag 24.000 kunder uten strøm rundt klokka 20.45 torsdag, ifølge kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi.

Strømbruddene er nokså jevnt fordelt mellom Aust-Agder og Vest-Agder.

– Det strekker seg fra Sirdal til Gjerstad, sier Altmann til NTB.

Han beskriver situasjonen som krevende.

– Vi har alle tilgjengelige mannskaper ute. Men dette er farlig arbeid. Trær blåser over ende mens de er ute og arbeider.

Stengte fjelloverganger

Mer enn 30 fjelloverganger, veistrekninger og ferjesamband er stengt på grunn av uværet torsdag kveld.

Valdresflye, Hardangervidda, Venabygdsfjellet og Vikafjellet er stengt, og det er kolonnekjøring over Filefjell og Hemsedal på grunn av uvær, melder Statens vegvesen. Det er kolonnekjøring på flere veistrekninger i Finnmark.

Flere veistrekninger i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane er stengt på grunn av uvær. Stormen som rammer Vestlandet fører i tillegg til at en rekke ferjesamband er innstilt. Flere bruer, deriblant Karmsund, Stordabrua og Bømlafjord bru, er også stengt på grunn av sterk vind.

Sterk vind i Rogaland

Satellittbildene vise uværet treffe Sør-Norge. Animasjonen går fra klokken 04 til 16.30. (Foto: EUMETSAT / met.no)
Klokken 10 torsdag blåste det 25 sekundmeter på Lindesnes, full storm fra sørvest.

Vinden var sterkest i Rogaland og på sørlandskysten torsdag formiddag. Obrestad fyr hadde 22 sekundmeter, Utsira 24 sekundmeter, Lista 22 sekundmeter: Liten storm.

Vinden økte på fra sørvest, men etter at lavtrykksenteret traff land ved Bergen snudde vinden på nord, og økte.

– Vi har senteret over oss akkurat nå, fortalte Storm-meteorolog Kristen Ravnestad klokken 11.15. Lufttrykket sank til 968 hPa, vinden løyet plutselig, og nå blåser det bare en sekundmeter her.

Til høyre ser du uværet treffe Sør-Norge tidlig torsdag, og bevege seg raskt østover.

Nedbøren begynte før vinden nådde frem, og den startet som regn.

– Da fronten traff Bergen steg temperaturen fra en til seks varmegrader på bare et par timer, foreller Ravnestad.

Følg stormen i vårt livesenter hele dagen!

Sterk storm

Det er sterkest vind og mest nedbør i bakkant av lavtrykket. Lavtrykket går raskere østover enn prognosene viste onsdag, og nordavinden tok seg opp allerede torsdag ettermiddag.

– Vinden øker på langs Vestlandskysten i løpet av ettermiddagen, og kommer opp i full storm fra Trøndelag og sør til Stavanger. Fra Stavanger til Lindesnes vil det blåse sterk storm.

Klokken 14 blåste det 32 sekundmeter, orkan, på Utsira i Rogaland. Klokken 16 hadde Obrestad 33 sekundmeter.

Det spesielle denne gangen er at også Østlandet må forberede seg på storm. Ut Oslofjorden vil det blåse nordlig liten storm, Oslo får stiv og sterk kuling,

– Når vinden blåser over fjellet utvikles det kraftig turbulens, og Oslo kan oppleve vindkast på 25–30 sekundmeter, advarer Ravnestad.

Slik blir vindforholdene fra torsdag til lørdag midt på dagen. Hver av de lange hakene på pilene betyr ti knop vind, de korte fem knop. En trekant betyr 50 knop, full storm. (Foto: storm.no)
Vindkastene når altså full og sterk storm styrke. Det er mer enn nok til å velte trær og blåse takstein av hus. Dersom du ikke må ut i ettermiddag og kveld bør du derfor holde deg inne.

Vinden løyer litt i løpet av natt til fredag, men også fredag blir en forblåst dag med kuling fra i store deler av Sør-Norge og nordover til Nordland.

Veltet

I Bergen har uværet revet fasadeplater av Riebers bygg på Nøstet. På hotellet Ørnen som er under bygging ved Bystasjonen har flere store isoporblokker blitt tatt av vinden.

På CCB-basen på Ågotnes rev vinden et 40 meter høyt tårn over ende. Tårnet knuste flere kontorbrakker, men ingen ble skadd, i følge BT.

Bildet til høyre er tatt av Thomas Strømsvold, som er om bord i dykkebåten Seven Ospray på CCB-basen.

– Det blåser friskt her nå, men båtene ligger fint og det er lite aktivitet i området. Alle er evakuert fra stedet, sier Strømsvold til TV 2.

Klokken 15.30 er flere områder rundt Bergen uten strøm. Også i Knarvik og på Sotra er strømmen borte. I følge BKK skyldes strømbruddene at vinden blåser trær over kraftlijene.

Brannvesenet i Bergen oppfordrer folk om å holde seg innendørs, Stavanger sentrum er avstengt. På Karmøy ble en brannmann skadet under sikring av et tak.

Nedenfor ser du bilder fra Bergen sentrum, der et stillas holdt på å blåse over ende. Artikkelen fortsetter under.

Se flere bilder fra uværet helt nederst!

Tung våt snø

Når vinden snur på nord i løpet av ettermiddagen går regnet over til sludd og snø.

– I Bergen er det så vidt begynt å sludde nå, og lenger nord på Vestlandet snør det allerede, sier Ravnestad klokken 11.15.

Prognosene viser at Vestlandet får mellom 20 og 30 millimeter nedbør det neste døgnet. Omtrent halvparten av dette kommer som snø, altså 10–15 centimeter snø frem til midt på dagen fredag.

Østlandet får 10–15 millimeter nedbør, det meste som snø.

Friskt på Vågen i Bergen. Utsikt fra kontoret, vannet står høyt over kaien. (Foto: Morten Hoff)
– Men det ser ut til å utvikle seg et polart lavtrykk i nordavinden, sier Ravnestad.

Slike lavtrykk er små, hissige og kan gi mye nedbør og sterk vind. Prognosene er usikre, men det kan fort komme 20 centimeter snø til lokalt på Vestlandet og på Mørekysten. Og skal fortsette å snø helt til søndag i dette området.

– Jeg ser ikke bort i fra at det kommer en halvmeter snø fra nå og frem til vi får mildvær søndag, forteller Ravnestad.

Mye snø sammen med sterk vind gjør at skredfaren øker. Sjekk skredvarselet for ditt område på storm.no/skred.

Stormflo

Vi har akkurat hatt nymåne, og sammen med det lave lufttrykket og sterke vinden gir det stormflo fra Vestlandet til Østfold.

I Oslofjorden var vannstanden rundt 50 cm høyere enn normalt da det var høyvann torsdag morgen. Klokken 12 er det lavvann, men nesten 80 cm høyre vannstand enn normalt.

Fredag gir det sterke nordavinden svært lavt lavvann, før vannstanden stiger halvannen meter svært raskt, til et nivå 80 cm over normalen fredag kl 20.

Her kan du sjekke stormfloen flere steder langs kysten.

Videoen under viser en kvinne som må reddes fra bølgene som slo inn mot Verftet i Bergen torsdag midt på dagen. Artikkelen fortsetter nedenfor.


VeitrafikkenE39 Romarheimsdalen nåE134 Haukelifjell nåE18 ved Grimstad nåE18 Lierskogen nåE6 Rudshøgda nå

I fjellet kommer all nedbøren som snø, og klokken 12 torsdag er Hardangervidda, Vikafjellet, og Tyin-Årdal stengt på grunn av uvær.

Også flere av de mindre fjellovergangene i Rogaland og Aust-Agder er stengt i uværet.

Det er det kolonnekjøring over Haukelifjell, og Hovden-Haukeli. Hemsedalsfjellet kan bli kolonnekjørt på kort varsel.

Broen over Karmsundet og Bømlabrua i Hordaland er stengt. Broene i trekantsambandet mellom Stord, Bømlo og Karmøy kan bli stengt på kort varsel.

Politiet i Sunnhordland oppfordrer folk om å holde seg innendørs.

På veien mellom Bokn og Haugesund gikk det nesten galt i dag, se videoen øverst. Artikkelen fortsetter nedenfor.

Oppdaterte veimeldinger, veikamera og værmelding finner du på storm.no/trafikk. Der får du også hjelp til å finne alternative ruter.

Fly og ferger

Også i luften er det problemer torsdag. Klokken 15.30 er det store forsinkelser på flyplassene i Sør-Norge. Problemene forplanter seg til flyplassene i resten av landet. Her finner du mer informasjon om været og forsinkelsene i flytrafikken.

Her kan du sjekke været og forsinkelser i togtrafikken.

Alle ferger mellom Norge, Sverige, Danmark er innstilt på grunn av uvær. Også Colourlines ferge til Kiel kan bli kansellert

– I de ti årene jeg har jobbet i Color Line, har jeg ikke opplevd at Kielfergen har blitt innstilt på grunn av været. Men nå er vi i en situasjon hvor vi vurderer det rett og slett. Vi ser ingen fare med fergen som drar fra Kiel, men skipet som skal dra fra Oslo klokken 14.00 i dag er vi usikre på om vi kansellerer. Vi sitter å diskutere/og diskuterer dette nå og tar en løpende vurdering, sier Helge Otto Mathisen i Color Line.

– Det er ikke noe fare ved sikkerheten, men det er ikke greie forhold å være om bord i. 

Følg stormen i vårt livesenter hele dagen!

Befinner du seg midt i storstormen eller er berørt av uværet? Send oss dine bilder og videoer til tips@tv2.no, send MMS til 02255 eller hashtag ditt bilde på Instagram med #2nyhetene.

Ikke ekstremvær

Slik prognosene så ut onsdag regnet meteorologene med at uværet ville bli så ødeleggende at det ville bli et ekstremvær.

Klokken 11.37 sendte derfor Meteorologisk institutt ut varsel om økt overvåking, det første skrittet på veien til å sende ut ekstremværvarsel.

I løpet av natt til torsdag ombestemte de seg.

– Økt overvåking gjennom natten og ferske observasjoner på morgensiden har fått vakthavende meteorolog til å trekke tilbake varselet om mulig ekstremvær, skriver Meteorologisk institutt.

Dersom uværet hadde blitt definert som ekstremvær ville Meteorologisk institutt gitt det et guttenavn på "I".

Hvilket navn holder instituttet hemmelig. Desta Marie foreslo Inge, på facebooksiden til storm.no kan du se hvilke andre forslag som kom inn.

Nedenfor kan du se Desta Marie nesten blåse i sjøen da hun ble intervjuet av Nyhetskanalen torsdag. Under finner du flere bilder fra uværet.

Følg storstormen i vårt livesenter hele dagen!

Et trafikklys er gått over ende på Engen i Bergen. (Foto: Mari Stephansen)

Tårnet knuste flere kontorbrakker på CCB-basen på Ågotnes. (Foto: Thomas Strømsvold )

Vinden river platene av Rieberbygget på Nøstet i Bergen. (Foto: Torbjørn Brandeggen)

Boknafjorden klokken 10.30. (Foto: Ørjan Pedersen)

Det blåser full storm på Lindesnes fyr. (Foto: Trond Solvang)

KALD PÅ LABBEN: Denne lille hunden måtte tåle et bitende kaldt doærend torsdag morgen i Stjørdal. (Foto: Tor Aage Hansen)

FLYKAOS: Det er forsinkelser på Værnes flyplass på grunn av storstormen torsdag morgen. (Foto: Tor Aage Hansen)

SNØDEKKE: Veiene i Nord-Trønderlag er glatte og sikten er dårlig. Kollektivtrafikk anbefales. (Foto: Tor Aage Hansen)

VÆRFAST: Denne bilen ble ikke like lett å få på veien i morgentimene. (Foto: Tor Aage Hansen)

Befinner du seg midt i storstormen eller er berørt av uværet? Send oss dine bilder til tips@tv2.no, send MMS til 02255 eller hashtag ditt bilde på Instagram med #TV2nyhetene.