OPPREISING: Får vi den anerkjennelsen vi er ute etter vil det bety en oppreising for en hel dykkerpopulasjon, sier nordsjødykker og leder i Offshoredykkerunionen (ODU) Henning Haug. (Foto: TV 2)
OPPREISING: Får vi den anerkjennelsen vi er ute etter vil det bety en oppreising for en hel dykkerpopulasjon, sier nordsjødykker og leder i Offshoredykkerunionen (ODU) Henning Haug. (Foto: TV 2)

Skjebnedag for nordsjødykkerne

Etter flere tiårs kamp i det norske rettsapparatet får over 200 nordsjødykkere, som risikerte livet sitt for den norske oljevelferden, vite om de får erstatning eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Anne Mone Nordahl

Torsdag får nordsjødykkerne svaret på om de har vunnet over den norske stat i menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Over 200 dykkere krever anerkjennelse og erstatning for skadene de pådro seg da de risikerte livet for å sikre Norges oljevelstand.

Etter flere tiårs kamp skrives nå siste kapittel i rettshistorien om nordsjødykkerne. De risikerte livet for den oljevelferden Norge nå nyter godt av, men opplever at de har blitt sveket av den norske stat.

– Oljen og gassen skulle opp. Så det ble kutta i hjørner hele veien, og det mener vi at staten bør ta ansvaret for. Så vi synes at statens oppførsel på mange måter er skammelig, sier nordsjødykker og leder i Offshoredykkerunionen (ODU) Henning Haug til TV 2.

Dykkerne vant første runde i tingretten, men da saken endte i Høyesterett, ble ikke staten dømt fordi de ikke hadde nær nok tilknytning til oljeselskapenes virksomhet.

– Skal huske på at det er et voldsomt maktforhold mellom staten, med fellesinteresser med verdens sterkeste bransje, og vår lille gruppe, forklarer Haug.

Samtlige av nordsjødykkerne har fått påvist alvorlige skader i ettertid, de fleste lever på trygd og mange sliter tungt psykisk. Dagens dom kan bli en etterlengtet anerkjennelse for det de ofret.

– Det vil bety uendelig mye for mange familie og etterlatte. Og så vil det bety en oppreising for en hel dykkerpopulasjon, avslutter Haug.

Dommen er ventet å bli offentliggjort klokken 10.