VOKSER I OMFANG: Underslagsskandalen i Bergen kommune vokser. Nå er en ny ansatt anmeldt for medvirkning til underslag på mellom 5-6 millioner kroner.  (Foto: Vidar Knai / SCANPIX)
VOKSER I OMFANG: Underslagsskandalen i Bergen kommune vokser. Nå er en ny ansatt anmeldt for medvirkning til underslag på mellom 5-6 millioner kroner. (Foto: Vidar Knai / SCANPIX)

Ny ansatt anmeldt for underslag i Bergen kommune

Underslagsskandalen i Bergen kommune vokser. Nå er en ny ansatt anmeldt for medvirkning til underslag på mellom 5–6 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Haakon E.H. Eliassen

– Vi har fulgt pengeflyten og vi mener at enda en annen person har vært involvert i underslagssaken, sier kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune til TV 2.

I slutten av oktober ble en høyt betrodd ansatt i Bergen kommune anmeldt for underslag på 5–6 millioner kroner. Vedkommende som hadde en lederstilling har drevet omfattende underslag siden 2003. Dette har han klart ved å fakturere kunder av Bergen kommune som så uvitende har betalt penger inn på hans private konto.

Mannen fakturerte penger for både salg av tjenester og utleie av lokaler og dette ble gjort ved å sende ut fiktive fakturaer. Han har erkjent flere av forholdene.

Rastad har den siste tiden ledet en arbeidsgruppe som har gransket underslagssaken.

Spillegjeld

– Vi har funnet nok en person vi mistenker basert på at vi har fullt pengestrømmen fra de konstruerte fakturaene som er gått ut. De har ledet oss til denne personen. Vi har ikke fått tilfredsstillende svar på spørsmål fra vedkommende og har derfor valgt å anmelde personen, sier Rastad.

Etter det TV 2 erfarer skal mannen i samtaler med kommunen nekte for å ha noen befatning med underslagssaken. Han skal ha forklart at pengene han har mottatt er tilbakebetaling av spillegjeld fra mannen som allerede er anmeldt i saken.

Bergen kommune har gått ti år tilbake i tid for å se på kontoutskrifter, og der var det ifølge Rastad et navn som dukket opp flere ganger. Denne nå politianmeldte mannen har vært ansatt i kommunen i lang tid.

Venner og kolleger

De to som nå er anmeldt i underslagssaken er etter det TV 2 erfarer gode venner og skal ha jobbet sammen i flere år. Pengestrømmen mellom disse to kollegene skal nå knytte begge til underslagssaken.

Granskerne skal ha reagerte på dårlige forklaringer på det som betegnes som mistenkelig innskudd og uttak. Førstnevnte risikerer fengsel i seks år dersom han blir dømt.

Følger pengestrømmen

Bergen kommune har i flere uker drevet omfattende granskning av saken gjennom blant annet å studere kontoopplysninger som politiet har innhentet fra banken.

– Kan det være enda flere involverte i saken?

– Vi har ikke konkrete mistanker om flere personer i dag, opplyser Rastad, som sier at de har mottatt en rekke ulike tips om ulike forhold.

– Har mannen som dere anmelder operert med sin egen konto og er det snakk om ytterligere beløp?

– Vi har ikke bevis for nye beløp og vi har ikke funnet noen ny konto. Men det kan heller ikke utelukkes at vedkommende kan ha brukt sin egen konto på samme måte som den andre siktede i saken, forklarer Rastad.

Han sier det vil være opp til politiet å se om det kan vær andre konti som er tatt i bruk.

– Så er det viktig for oss å si at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Vi avventer derfor politiets videre arbeid.

Etter det TV 2 kjenner til skal mannen være midlertidig suspendert fra sin stilling. Han har nektet enhver befatning med saken og mener han ikke har gjort noe kriminelt.

Kan vokse i omfang

Ettersom Bergen kommune ikke har tilgang til ansattes private konti, kan kommunen i dag ikke utelukke at andre ansatte har fulgt samme metode som førstnevnte. Han brukte sin egen private konto når han fakturerte blant annet Sportsklubben Brann, Helse Bergen og TV 2 blant flere.

Han har drevet butikk i butikken i nærmere ti år og opprettet en bankkonto i sitt eget navn, knyttet til et bedriftslag i Bergen kommune hvor mannen var kasserer og aktiv spiller.

Anmeldelsen som Bergen kommune nå leverer, betyr at politiet høyst sannsynlig vil begjære alle kontoopplysninger utlevert fra siktedes bankforbindelser. Nye søk kan da avsløre om han også har sendt faktura for varer i tjenester fra Bergen kommune, men med sitt eget kontonummer.

– Vi har vært tydelige på at vi har nulltoleranse i denne type saker og Bergen kommune har derfor i dag anmelde dette forholdet til politiet. Siden saken nå skal politietterforskes vil vi ikke kommentere nærmere hva våre funn går ut på, sier Rastad.

Den ansatte er i dag varslet om at han er blitt politianmeldt og at han inntil videre vil bli suspendert fra sin stilling i Bergen kommune.