are montasje (Foto: Privat)
are montasje (Foto: Privat)
ELSKER FRELSESARMEEN: Hvordan kan noen ha et bibelsyn som sier at ikke også jeg er skapt i Guds bilde? spør Are.  (Foto: Privat)
ELSKER FRELSESARMEEN: Hvordan kan noen ha et bibelsyn som sier at ikke også jeg er skapt i Guds bilde? spør Are. (Foto: Privat)

– Jeg elsker Jesus, Frelsesarmeen og min kjæreste - som er mann

Are (41) får ikke være sekretær fordi han er homofil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Synnøve Gjerstad

Are Veraas er homofil og medlem i Frelsesarmeen. I lokallaget har alle visst om Ares legning, og han har følt seg akseptert. Men i den seinere tid har han fått føle på det som kan virke som en dobbeltmoral i organisasjonen han er så glad i.

Var ønsket som sekretær

– Jeg har vært medlem av Frelsesarmeen siden jeg var 19 år. Ideologien og samfunnsengasjementet står nært hjertet mitt, sier Are til TV 2.

Are forteller at han sto frem som homofil etter et havarert ekteskap og lang prosess.

– Jeg sto vel frem som homofil da jeg var 30 år. Jeg følte aldri noe annet enn aksept hos mine ledere og medsoldater, sier han.

Gleden var derfor stor da han for noen uker siden ble spurt om å være korpssekretær i menigheten. Sekretærrollen er et ulønnet verv og innebærer blant annet å skrive møtereferater.

ELSKER FRELSESARMEEN: Hvordan kan noen ha et bibelsyn som sier at ikke også jeg er skapt i Guds bilde? spør Are.  (Foto: Privat)
ELSKER FRELSESARMEEN: Hvordan kan noen ha et bibelsyn som sier at ikke også jeg er skapt i Guds bilde? spør Are. (Foto: Privat)

– Da lederne kom til meg og spurte meg om jeg ville ta på meg oppgaven som sekretær, tok jeg opp min homofile legning. Det ble da nevnt at de trodde jeg levde i sølibat fordi jeg ikke var samboer lenger. Jeg fortalte da at jeg faktisk hadde en kjæreste, forteller Are.

Homofili ikke forenlig med sekretærverv

Så lenge homofile lever i sølibat diskrimineres ikke vedkommende i henhold til Frelsesarmeens reglement. Men siden Are var ærlig om sin nye kjæreste var det uaktuelt å innsette ham som korpssekretær.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke ble innsatt som sekretær noen timer før innsettelsen skulle finne sted. Jeg ville at korpsleder skulle forklare overfor menigheten hvorfor han ikke ble innsatt likevel. Men da det ble offentliggjort ble det sagt at det hadde vært en misforståelse, sier Are.

Kjenner du til noen som blir diskriminert på grunn av seksuell legning? Tips oss!

Are synes det er sårende at han ikke kan være ærlig om kjæresten for at det skal bli spiselig for organisasjonen han selv er så glad i. Han mener at hvis han hadde omtalt kjæresten som «venn» ville ingen satt spørsmålstegn ved hans verdighet som sekretær.

– Fornekte den jeg er for å passe inn har jeg gjort lenge nok. Vi har alle krav på å kunne være den Gud faktisk skapte oss til å være. Heterofil eller homofil, sier Are.

– Å fornekte meg selv, eller kalle min kjæreste «venn» for at jeg skal være verdig oppgaven som korpssekretær, er ikke godt nok, sier han.

Vil ikke ødelegge for innsamlingsaksjonen

Are vil ikke på noen måte stille arbeidet Frelsesarmeen gjør i et dårlig lys. Det er mye viktig arbeid som gjøres i Frelsesarmeen, og pengene kommer frem til de som trenger hjelp.

– Jeg vil oppfordre til å gi til Julegryta. Det er mange fattige og trengende som trenger hjelp, og denne saken må ikke gå ut over dem, sier han.

Han vil heller ikke såre ledere og de nærmeste i Frelsesarmeen, men håper de forstår hvorfor han snakker ut om saken.

– Jeg ser meg selv i Frelsesarmeen og er glad i dem. De har alltid akseptert meg, og jeg vet de er glad i meg, sier han. Han føler de er tvunget til å holde ham utenfor verv på grunn av et rigid regelverk.

– Sårende å ikke bli sett som verdig

Han sier han aldri har blitt bedt om å ta av seg soldatuniformen av ledere lokalt, men at holdningen til homofili varierer noe fra korps til korps rundt om i landet. Etter det ble klart at han ikke var aktuell som korpssekretær likevel, har han hatt mye å tenke på.

– Det er vanskelig å vite at de ikke anerkjenner meg for den jeg er. At jeg oppfordres til å lyge. Leve skjult. De vil gjerne ha meg i vervet, men for å få det til må jeg kalle kjæresten min en venn ... Da snur det igjen og blir respektløst, sier Are.

– Mitt forhold til Gud og Jesus står og faller ikke med Frelsesarmeen, men det er sårt hvis jeg ikke kan føle meg velkommen lenger, sier han.

På sine egne nettsider presenterer Frelsesarmeen seg slik:

«Frelsesarmeen ser på mennesket som en helhet med fysiske, psykiske, åndelige og sosiale behov. Alle mennesker er skapt av Gud og har derfor ukrenkelig verdi. Frelsesarmeen har derfor helt siden starten sett forkynnelse og nestekjærlighet som to sider av samme sak».

Hjelp og støtte til fattige og svake er det de fleste av oss forbinder med organisasjonen. Hver jul er julegryta et kjent og kjært kjennemerke i norske julegater, og det er en glede å gi fordi man vet pengene når frem til de som trenger det.

HJELPER DE SVAKE: Julegryta til Frelsesarmeen er kjent og kjært i gatebildet før jul. (Foto: Arkiv/Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
HJELPER DE SVAKE: Julegryta til Frelsesarmeen er kjent og kjært i gatebildet før jul. (Foto: Arkiv/Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Homofil kjendis fronter Julegryta

Også kjente mennesker stiller opp for å bidra til positiv oppmerksomhet rundt julegryta. I år, som i fjor, er TV 2-kjendisen Finn Schjøll frontfigur for innsamlingsaksjonen.

Finn Schjøll er også homofil. Kanskje en av Norges mest kjente homofile. Da er det ikke rart at mange spør seg hvordan det er ok å bruke en homofils kjendisstatus i en innsamlingsaksjon. Men at et betrodd og godt likt medlem i egne rekker, ikke er verdig oppgaven som korpssekretær.

Interne i Frelsesarmeen raser debatten. Mange støtter Are og mener det hele minner om dobbeltmoral.

LES MER OM DET HER: Finn Schjøll: – Jeg vil være med å forandre Frelsesarmeen

– Snur kniven rundt i såret

Are er glad for at Frelsesarmeen ser en homofil mann verdig til å fronte julegryteinnsamlingen, men samtidig treffer det det ømmeste punktet.

– Det er å snu kniven rundt i såret. Det er fantastisk at de vil bruke Finn Schjøll. Det er fint, og det betyr mye at det finnes aksept for homofili blant noen i Frelsesarmeen, men det er veldig sårende at jeg samtidig ikke blir funnet verdig nok som sekretær.

– Det skal være så fint og flott at en kjendishomofil brukes for å få oppmerksomhet rundt gryta. Men så vet ikke folk hva som foregår bak fasaden, sier han.

Krever heterofilt seksualliv

Talsmann i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik, forklarer at Frelsesarmeen som trossamfunn mener at det heterofile livslange og trofaste ekteskapet er den beste rammen for et seksuelt samliv.

Dette er basert på Frelsesarmeens forståelse av bibelen, og det er de samme reglene som gjelder for Frelsesarmeen i 126 land. Soldater og offiserer i Frelsesarmeen seg til å leve etter dette synet.

KRAV TIL LIVSSTIL: Soldater og offiserer i Frelsesarmeen forplikter seg til å leve etter visse kriterier. (Foto: TV 2)
KRAV TIL LIVSSTIL: Soldater og offiserer i Frelsesarmeen forplikter seg til å leve etter visse kriterier. (Foto: TV 2)

– Hvis du er soldat eller offiser avgir du løfter som legger føring på tro og livsstil, sier Hannevik til TV 2. Dette gjelder ikke for andre medlemmer og ansatte, for frivillige eller for dem som mottar hjelp fra Frelsesarmeen.

Derfor er det uproblematisk at Finn Schjøll gjør frivillig arbeid for dem med julegryteinnsamlingen.

Hannevik har likevel forståelse for at Are føler seg såret i denne situasjonen.

– Det er vanskelig å gå inn på enkeltsaker, men jeg forstår absolutt at Are føler seg såret. Følelser og opplevelser er personlige, og det må vi ha respekt for, sier talsmann i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik til TV 2. Han innrømmer at dette er en vanskelig diskusjon for Frelsesarmeen fordi temaet er så sårt.

– OK med ulike syn

Han sier Frelsesarmeen forholder seg til et trossystem og bibelteksten. Men han er klar over at det finnes ulike syn også i Frelsesarmeen.

– Jeg tror det finnes mye respekt for homofile innad i Frelsesarmeen. Det er jo sånn at hvis vi bare holdt oss inne med folk vi var helt enige med, ville det vært mange ensomme mennesker her i verden, sier han.

Han sier ledelsen i Frelsesarmeen er klar over debatten som ruller etter Ares sak, og har forståelse for at den kommer.

– Jeg opplever at det er rom for å ha slike ulike oppfatninger om homofili internt i Frelsesarmeen. Vi må ha respekt for at mennesker er uenige i vårt bibelsyn og i forhold til etikk- og moralspørsmål, sier han.

Han presiserer også at hvis et heterofilt par velger å leve som samboere ville det legge de sammen begrensninger på dem som det Are har opplevd.

Håp for fremtiden

Are er glad for at Frelsesarmeens syn på homofili nå diskuteres i egne rekker, og mener det er fint at folk har ulike syn. Han håper at Frelsesarmeen i fortsettelsen kan ha et delt syn på homofili slik de til en viss grad har i kirken.

Han har ikke tro på en umiddelbar regelendring offisielt. Frelsesarmeen er en verdensomspennende organisasjon med et felles regelverk. Enkelte land, som for eksempel USA, har mer konservative holdninger enn i Norge og resten av Skandinavia.

– Jeg synes det er viktig at noen står frem. Det kan være lenge til vi får anledning til å diskutere dette igjen, sier Are.

Han håper inderlig at han har en fremtid i Frelsesarmeen, og at lederne kan forstå hvorfor han velger å uttale seg til TV 2.

– Jeg håper det etter hvert vil være rom for at homofile kan ha verv, være soldater og offiserer i Frelsesarmeen. Dette bør gå på personen jeg er, ikke hvilken legning jeg har, sier Are, som er glad det er en debatt om dette nå.

– Gud er større enn dette. Gud er raus. Jeg tror vi gjør han strengere enn han er, og det tror jeg ikke han liker, ler Are.

– Skapt i Guds bilde

– Noen sier de ikke tolker Bibelen, men sier de leser det de ser. Hvordan kan noe si at de har enerett i hvordan man leser og tolker bibelen, spør Are.

– Det er alltid en tolkning, og velutdannede folk leser Bibelen på ulike måter. Jeg føler Gud har skapt meg akkurat slik jeg er. Hvordan kan noen ha et bibelsyn som sier at ikke også jeg er skapt i Guds bilde? spør Are.