ADVARER: Jenta (18) ber andre unge jenter ikke drikke seg så  full som hun selv gjorde da hun angivelig ble utsatt for voldtekt. (Foto:  Goran Jorganovich)
ADVARER: Jenta (18) ber andre unge jenter ikke drikke seg så full som hun selv gjorde da hun angivelig ble utsatt for voldtekt. (Foto: Goran Jorganovich)

– Voldtatt i kjelleren på eksklusiv Oslo-restaurant

Julebord betyr høysesong for festvoldtekter. En 18 år gammel jente politiet mener ble voldtatt, advarer andre mot å drikke for mye.

Av Asbjørn Olsen

De tre venninnene startet kvelden med vorspiel og en skrekkfilm. Kvelden endte på voldtektsmottaket etter nachspiel på en av Oslos mest eksklusive restauranter.

Onsdag startet rettssaken der en 44-åringen står tiltalt for å ha voldtatt en overstadig beruset 18-åring. Den tiltalte sier det var frivillig og at hun ønsket sex i kjelleren på restauranten.

Høysesong

Slutten av november og desember er høysesong for voldtekter, ifølge Kripos. Det er julebord og høy festfrekvens som ligger bak de dystre tallene. I fjor mottok politiet 1200 voldtekstsanmeldelser, det er en økning på 12 prosent de siste fem åra. Og det er unge jenter mellom 17 og 25 år som er mest utsatt.

Såkalte festvoldtekter utgjør 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i Norge. Den andre tiden på året at unge kvinner er mest utsatt for voldtekt er på sommeren.

En vever 18 år gammel barnehageassistent tok i dag plass i vitneboksen i Oslo tingrett og fortalte hva som skjedde natt til 16.juni i år da hun og to jevngamle venninner skulle ha en hyggelig kveld på byen. Det startet med vorspiel hjemme hos en av jentene hvor de drakk vin og så på en skrekkfilm.

Deretter gikk turen til et av de mange utestedene på Oslos vestkant hvor det ble konsumert drinker frem til nærmere stengetid i 03-tiden om natta.

Nachspiel med fremmed mann

Utenfor en kjent restaurant i nærheten kom de i snakk med en 44 år gammel italiensk statsborger – opprinnelig fra et land i Asia. De bommet røyk og takket ja til noen gratis drinker inne i restauranten. Den 44 år gamle vaskehjelpen, som kun hadde vært i Norge i åtte måneder, var alene i restauranten.

TILTALT: 44-åringen mener jenta frivillig hadde sex med ham. (Foto: Goran Jorganovich)
Han serverte drinker og mat, satte på musikk og de fire danser. I retten forklarte 18-åringen at de snakket om skrekkfilmen de hadde sett på vorspielet og spøkte med at mannen kunne være gal.

- Det var hyggelig først. Han virket hyggelig så snill, men litt klengete så jeg forsøkte å danse han bort, forklarte 18-åringen i retten.

På den fornærmede jentas mobiltelefon har politiet rekonstruert en rekke bilder som ble tatt på nachspielet men som 18-åringen senere slettet fordi hun «ville bli kvitt dårlige minner». Et av bildene viser 18-åringen som får et kyss på halsen av 44 åringen.

– Han er jo eldre enn pappa

18-åringen ble, ifølge egen forklaring, sterkt beruset i løpet av natta og forsvant inn på et eget rom hvor hun sovnet. De to venninnene ble servert mat og deretter forsvant vaskehjelpen inn til 18-åringen. Da 18-åringens to venninner etter en stund kom inn på rommet lå hun med oppkneppet bluse og åpen smekk. Den tiltalte 44-åringen sto med sine bukser på knærne.

Mannen har i politiforklaring fortalt at han gnidde 18-åringen nedentil i flere minutter og at han også lå oppå henne, men at han ikke gjennomførte samleie. – Alt var frivillig. Det var hun som ønsket sex, har han forklart.

Hva som egentlig skjedde nede i restaurantkjelleren ble tema i retten i dag og 44-åringen var adskillig mer uklar rundt dette enn det han tidligere har forklart til politiet. Forklaringen rundt den angivelige voldtekten fortsetter i morgen.

Jenta var derimot helt klar da hun ble spurt om hun pleide å ha «one night stands» når hun gikk på byen.

– Jeg har aldri hatt one night stands, sa hun.

– Hva med sex med fremmede?

– Aldri!

– Eldre menn?

– Nei.

– Kunne han vært din type?

– Absolutt ikke. Han er jo eldre enn pappa.

Skal straffes strengt

Tidligere i år sendte Riksadvokaten ut en pressemelding med tittelen «Strengere straffer for voldtekt av sovende kvinner».

Bakgrunnen var to ferske dommer i Høyesterett der landets øverste domstol hadde slått fast at «voldtekt til samleie med en sovende person nå normalt skal straffes med fire års ubetinget fengsel». Det er dette som venter 44-åringen dersom han blir kjent skyldig.

De tre venninnene forlot restauranten etter at 18-åringen ble funnet delvis avkledd.

Ute på gata var det en politipatrulje som observerer de tre unge berusede jentene. 18-åringen hadde fått i seg så mye alkohol at hun ble hentet i ambulanse. Folkehelseinstituttet har beregnet jentas promille til 2,1-2,5 i det aktuelle tidsrommet.

De to venninnene fortalte politiet hva de har observert inne på restauranten. Dermed ble 44-åringen pågrepet og senere siktet for voldtekt. Han har sittet varetektsfengslet helt frem til rettssaken startet i dag.

44-åringen har hele tiden fastholdt at sexen var frivillig. Hans kone var i dag tilhører i retten.

– Det vil være veldig vanskelig for aktoratet å bevise at det er noe her som har skjedd som ikke var frivillig, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen, til TV 2.

– Men er det sannsynlig at en 18 år gammel overstadig beruset jente ønsker tilfeldig sex med en vilt fremmed 44 år gammel mann i en kjeller på et utested?

– Dette var et frivillig forhold hvor de innledet med å danse og kysse hverandre. Begge ønsket sex. Det er en helt ordinær situasjon på et nachspiel. Man er kanskje beruset - i alle fall hun – og angrer på det man har gjort, men at det har noe i Oslo tingrett å gjøre, det kan ikke jeg se.

– Skulle han blir funnet skyldig så risikerer han veldig streng straff – hvilke tanker gjør du deg om det?

– Strafferammen her har jo gått fullstendig i taket så han risikerer mange år i fengsel og nettopp av den grunn er det rart at politiet ikke har vært villig til å etterforske dette på en bedre måte.

Til TV 2 sier jenta at hun har lært en lekse:

– Det var klønete og utrolig dumt av oss. Vi burde absolutt skjønt at vi ikke skulle bli med en førti år gammel mann ned i hans stengte restaurantkjeller. Vi burde skjønt at det var sinnsykt klønete.

– Hva vil du si til andre som nå drar på byen i julebordsesongen?

– Ikke drikk deg for full. Og tenk litt før du gjør en sånn ting som vi gjorde. Og ikke vær alene. Jeg var heldig som hadde to gode venninner som passet på meg.