TRENGER HJELP: Hans Marius Graasvold ønsker ikke å gå i detaljer på sin klient sin helsetilstand, men sier at French har et akutt behov for legetilsyn.  (Foto: Aage Aune/TV 2)
TRENGER HJELP: Hans Marius Graasvold ønsker ikke å gå i detaljer på sin klient sin helsetilstand, men sier at French har et akutt behov for legetilsyn. (Foto: Aage Aune/TV 2)

Brende tar affære i French-saken

Utenriksminister Børge Brende sier han om nødvendig drar til Kongo for å løse saken.

Av Fredrik Græsvik

Utenriksminister Børge Brende møtte onsdag sin britiske kollega William Hague i London. De to drøftet situasjonen til Kongo-fangen Joshua French, og Brende sa at han om nødvendig drar til Kongo for å løse saken.

De vil ha Joshua French ut av Kongo. Dødsdømte French er både norsk og britisk statsborger.

– Vi hadde samtaler om Joshua French, som er en veldig viktig konsulær sak, sier den britiske utenriksministeren William Hague til TV 2.

– Føler vi står mye sterkere

– Det politiske systemet i Kongo er uoversiktlig. Men jeg føler at vi står mye sterkere når vi kan koordinere oss med William Hague og Storbritannia. Det gir ekstra tyngde når vi to kan gå sammen, sier Børge Brende.

I over fire og et halvt år har Joshua French sittet fengslet i Kongo, dømt til døden for å ha spionert for Norge, og for medvirkning til drap. I august døde medfangen Tjostolv Moland i fengselet. Både norske og britiske myndigheter er bekymret for helsetilstanden til den gjenlevende fangen.

– Det vil bli tatt telefoner til representanter for det offisielle Kongo i tiden fremover, lover den norske utenriksministeren.

Høyre-krav forplikter

Den forrige regjeringen fikk kritikk av blant annet Høyre for ikke å gjøre nok for å løse denne saken. Brendes parti krevde for et år siden at den daværende regjeringen sendte statsråder til Kongo for å finne en løsning med kongoleserne. Kravet fra i fjor forplikter.

– Hvis jeg hadde trodd at det at jeg hadde reist til Kongo hadde løst et problem, så hadde jeg gjort det, sier Børge Brende til TV 2.

Men foreløpig jobbes det på et annet plan. Både norske og britiske diplomater har håp om at Joshua French kan komme ut fra Kongo før jul

31-åringen har sittet fengslet i Kongo siden 2009, og for snart to uker siden ble det holdt fakkeltog for Joshua French i Oslo sentrum.

Der rettet Joshuas mor Kari Hilde en bønn til de folkevalgte, og ba om at Stortinget skulle vise større engasjement i saken.