HOLDER IGJEN: For bedriftene er temperaturen i dag like lav som  i finanskriseåret 2009, mens Ola og Kari ikke har vært mer pessimistiske  siden 1994. (Foto: TV 2)
HOLDER IGJEN: For bedriftene er temperaturen i dag like lav som i finanskriseåret 2009, mens Ola og Kari ikke har vært mer pessimistiske siden 1994. (Foto: TV 2)

Slik blir din økonomiske fremtid

TV 2 har tatt temperaturen på norsk økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristoffer Thoner, Aslak Eriksrud og Anine Hallgren

Samme dag som NHO varsler bråstopp for norsk næringsliv, viser ferske tall fra TNS Gallup at også forbrukerne er i ferd med å miste troen på at de gode økonomiske tidene skal vare.

For bedriftene er temperaturen i dag like lav som i finanskriseåret 2009, mens Ola og Kari ikke har vært mer pessimistiske siden 1994.

TV 2 tok med seg økonomibarometeret ut for å sjekke hva ulike mennesker tenker om fremtiden.

Politikerne er uenige

På Stortinget svinger pilen alt etter som hvem vi spør.

– En ny regjering med Erna og Siv ved roret gjør meg optimistisk, sier Høyres Linda H. Helleland.

Mens andre er mer pessimistiske.

– Etter alle signalene som kommer nå, går det feil veg etter åtte gode år, sier Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete.

Se politikerne spå med TV 2s økonomibarometer i videovinduet over.

Maren: - Trange kår til neste år

TV 2 møter Maren Wedøe (33) på tur i Sofienbergparken i Oslo. Hun er småbarnsmor, yrkesdanser, og akkurat nå er hun også student. Hun er bekymret for neste år.

– Det blir trange kår til neste år. Ingen store utskeielser. Vi må rett og slett få litt penger av foreldrene våre, for å klare å få ting til å gå rundt, forteller Maren.

Hun flytter TV 2s økonomibarometer langt ned på den røde siden. For dårlige økonomiske utsikter.

Sønnen Balder er nettopp blitt seks måneder gammel og Maren er sammen med mannen på jakt etter en større leilighet. Men med dystre økonomiske utsikter, må hun nok vente med å realisere leilighetsdrømmen.

– Jeg hadde håpet å spare penger sånn at vi kan legge oss opp større egenkapital for å kjøpe en større leilighet. Det blir vanskelig nå, erkjenner Maren.

Ekspertene bekrefter: – Kan gå fra forkjølelse til lungebetennelse

Også blant økonomiekspertene ser man for seg et svakere 2014. Og de bekrefter at nordmenn er blitt mer pessimistiske.

– Folk er ikke så bekymret for egen økonomi, men de er desto mer bekymret for landets økonomi og i en sånn situasjon så er det ikke rart at de holder litt tilbake på pengene, sier sjeføkonom i DNB Øystein Dørum.

– Jeg tror mange vil prioritere sparing og jeg tror mange er litt urolig for å låne mye i tiden fremover, sier sjeføkonom i Swedbank Harald M. Andreassen.

– Vi tror boligprisene skal videre nedover og at det kommer til å få store ringvirkninger ved fallende boligbygging og mer forsiktige forbrukere, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea.

– Enn så lenge har vi fått en mild forkjølelse, men det blir lungebetennelse hvis vi ikke tar medisiner. De ene svake tallet tar gjerne det andre, når det går dårlig på boligmarkedet så går det dårlig i butikkene og færre kommer i arbeid, sier sjeføkonom i Eika Jan Andreassen.