Kvinnen skal ha møtt overgrepsmennene på McDonalds-restauranten på Torgallmenningen. (Foto: TV 2)
Kvinnen skal ha møtt overgrepsmennene på McDonalds-restauranten på Torgallmenningen. (Foto: TV 2)

McDonalds-ansatt befølte jente (15) i restauranten

En 27 år gammel mann er dømt til 36 dagers fengsel for å forgripe seg på en 15 år gammel jente inne på toalettet i McDonalds-restauranten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Asle Bentzen

Dommen i Bergen tingrett falt 22. november. Den 27 år gamle somaliske statsborgeren sto tiltalt for seksuell handling med barn under 16 år. Inne på toalettfasilitetene i McDonalds-restauranten skal han ha befølte jenta på brystene.

Mannen ble dømt til 36 dagers fengsel, og anket dommen på stedet.

Ba først om en klem

Den nå 16 år gamle jenta forklarte i retten at hun hadde vært inne på toalettet i McDonalds-restauranten på Torgallmenningen i Bergen i juni 2012. Ved vasken utenfor selve toalettavlukket sto 27-åringen og ordnet med såpe og papir, og de to kom i prat.

Mannen skal ha spurt henne hvor hun er fra. Hun svarte hvor i Bergen hun bor. 27-åringen spurte også om han kunne få en klem av henne. Hun forklarte at hun syntes det var et merkelig spørsmål, og at han uansett ga henne en klem.

Da hun var på vei mot døren tok han tak i henne og holdt henne fast. Senere befølte han brystene hennes, kommer det fram i dommen fra tingretten.

– Tenkte på voldtekt

Jenta har forklart for politiet og under rettssaken at hun var redd da han befølte henne, og at hun «kroppen var fryst fast og at hun tenkte på voldtekter» mens det sto på. Jenta forklarte at hun hadde problemer etter hendelsen. Hun var engstelig og turte ikke å gå ut på egen hånd slik hun vanligvis gjorde.

Den tiltalte 27-åringen nektet enhver befatning med saken. Hans forsvarer ba om full frifinnelse, og begrunnet det blant annet med at jenta var usikker da hun utpekte mannen. Hun anslo det som 80 prosent sikkert at det var ham, og forsvareren sådde tvil rundt hennes beskrivelse av mannen.

Blant annet forklarte hun at mannen hadde skjeve tenner og at han ikke hadde skjegg. Men retten finner det likevel bevist at jentas forklaring stemmer.

– Fornærmede sier seg i retten sikker på at tiltalte er rett gjerningsmann. Lokalet var lite, med ordinær belysning. Gjerningsmannen var i McDonalds-uniform. Det var ingen av dem som var på vakt på tiltaletidspunktet som ligner på tiltalte. Den ettermiddag tiltalen gjelder var han på arbeid og var i uniform, heter det i dommen fra Bergen tingrett, som også slår fast at mannen handlet med forsett.

Venninnene ikke avhørt

Videre oppsummerer retten med at jentas beskrivelse av skjeve tenner og at mannen ikke har skjegg stemmer overens med det retten kaller mannens karakteristiske utseende.

– Når det gjelder skjegget er å bemerke at skjegget vises vel så tydelig på fotografiet som tiltalte pekte ham ut etter på fotokonfrontasjonen, skriver tingretten.

Mannens forsvarer påpeker at ingen av jentas venninner er avhørt i saken. 15-åringen fortalte venninnene hva som hadde skjedd etterpå, og de gikk inn på toalettet igjen for å se på mannen. Retten noterer med at venninnene ideelt sett burde være avhørt, men konkluderer med at dette uansett ikke ville være utslagsgivende for rettens bevisvurdering om venninnene husket tiltalte igjen.

27-åringen bestemte seg like etter domsavsigelsen å anke saken, etter å ha konferert med sin advokat.

– Svært beklagelig

Franchisetaker for blant andre denne restauranten, Johan-Petter Raa, sier til TV 2 at saken er svært beklagelig.

– Jeg fikk vite om dommen via media i dag. Første gang jeg fikk klarhet i utfallet av saken. Det er selvsagt beklagelig og trist å lese, sier han.

Personalsak

Den dømte 27-åringen er fortsatt ansatt i restauranten.

– Per i dag er han permittert. Vi starter en prosess med den ansatte. Jeg kan ikke svare på om han blir oppsagt eller får andre oppgaver. Vi skal gå igjennom dette og følge de lover og retningslinjer som gjelder, sier Raa.

– Vil denne dommen føre til noen endringer i rutinene deres?

– I McDonalds er prioritet nummer én sikkerhet for ansatte og kunder. Det fokuset vil vi også ha i fremtiden. Her skal det vært trygt å jobbe, og ikke minst være gjest, sier han.