vaksine (Foto: TV 2)
vaksine (Foto: TV 2)

Influensavaksine kan svekke immunforsvaret ditt

Kan gjøre deg dårligere rustet mot nye typer influensa på sikt.

Av Ronnie Bardalsnes og Jonas F. Christoffersen

Det der den tiden på året igjen. Mange av oss må bli under dyna, med hoste, hodepine, tette neser og feber. Hvert år får ifølge Folkehelseinstituttet mellom 5 og 15 prosent av befolkningen influensa.

Mange arbeidsgivere ønsker i disse tider at ansatte vaksinerer seg mot influensa, men ifølge en gruppe forskere kan dette være korttenkt. De tror det er sunt å være syk iblant.

– Godt av å være syk

I Tidsskriftet for Den norske legeforening skriver en gruppe forskere denne uken at vaksinasjon ikke nødvendigvis er lurt.

Seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, Svenn-Erik Mamelund, har studert pandemier gjennom flere århundrer, og resultatet viser at kroppen over tid tåler mer om den ordner opp selv.

– Kroppen kan ha godt av å være syk av og til. Særlig unge, friske voksne bør ikke la seg vaksinere, sier Mamelund til TV 2.

Seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, Svenn-Erik Mamelund. (Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / TV 2)
Seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, Svenn-Erik Mamelund. (Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / TV 2)

Overdreven vaksinering kan i verste fall gjøre at unge friske takler en ny pandemi vesentlig dårligere.

– I verste fall kan det være sånn at hvis helsepersonell, som et eksempel, vaksineres hvert år, så kan de ende opp med å ha dårligere immunitet for å møte et nytt virus, ved en ny pandemi, sier Mamelund.

Uenig om helsepersonell

Divisjonsdirektør i smitteverndivisjon i Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby, mener forskerne tar opp et interessant spørsmål, og at de er enige i at ellers friske mennesker ikke bør vaksinere seg hvert år, men kan velge å gjøre det hvis det er viktig å unngå influensa. Derimot mener de at helsepersonell fortsatt bør ta vaksinen.

– Helsepersonell blir lett smittet fordi de oppholder seg rundt syke mennesker. Samtidig er de i kontakt med flere i risikogruppen, som kan bli veldig dårlig av å bli smittet av influensa, påpeker Nøkleby til TV 2.

Hun forteller at det foreløpig kun er rapportert om en håndfull tilfeller av influensa så langt i høst.

– Det er tre typer influensavirus, og det har vært tilfeller av alle tre. Derfor har vi foreløpig ikke sett noen tegn til hvilken som kommer til å dominere, sier Nøkleby til TV 2.

hanne nøkleby (Foto: Lene Solbakken/FHI)
hanne nøkleby (Foto: Lene Solbakken/FHI)

Det har heller ikke vært noen opptrapping av influensatilfeller den siste tiden, og det er derfor vanskelig å si noe om når sykdomstoppen kommer.

– Det vi vet er at den kommer en gang mellom nå og mars.

Trenger ikke isolere deg

Frykt likevel ikke, det finnes visse forholdsregler du kan ta, uten å måtte stenge deg inne og ikke være ute blant folk under influensasesongen.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan visse gode vaner redde deg fra å ligge langflat i flere dager. For det første burde du bruke papirlommetørklær når du hoster eller nyser, slik at du ikke smitter andre.

Har du ikke et papirlommetørkle, kan du bruke albuekroken. Det er også viktig å vaske hendene regelmessig, spesielt når du har vært ute blant folk.