IKKE KORS PÅ TV: Siv Kristin Sællmann i NRK Sørlandet fikk beskjed om å ikke bruke dette korset på skjermen.   (Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land.)
IKKE KORS PÅ TV: Siv Kristin Sællmann i NRK Sørlandet fikk beskjed om å ikke bruke dette korset på skjermen. (Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land.)

Krever svar om kors-nekt fra NRK

Likestillingsombudet ønsker en redegjørelse for NRKs reglement om religiøse symboler for nyhetsopplesere etter at Siv Kristin Sællmann ble nektet å ha på seg korssmykke når hun leser nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Christofer Kjos Gabrielsen

Likestillingsombudet har sendt et brev til NRK, og fristen til å svare er 3. desember. Ombudet sier de kan komme til å ta opp saken juridisk, skriver Dagen.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagen før svaret foreligger fra NRK. De ber i første omgang om en tilbakemelding fra NRK om det er aktuelt å endre regelverket for nyhetsopplesere. Dersom det ikke er aktuelt å endre regelen, ber vi om en redegjørelse fra NRK for hvorfor nyhetsopplesere i kanalen ikke kan bruke religiøse symboler under sending, heter det.

Ombudet gjør oppmerksom på at det kan bli aktuelt å ta opp saken på eget initiativ som en juridisk klagesak hvor de vil vurdere om reglementet rundt religiøse symboler er i strid med diskrimineringsloven.

Ifølge nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK har de særskilte krav til nøytral fremtreden for nyhetsprogramledere. Derfor har de en praksis som ikke tillater noen politiske eller religiøse symboler. Blant symbolene som ikke er tillatt er for eksempel kors, halvmåne, hijab, turban, kalott, palestinaskjerf, hodeskaller, symboler for interesseorganisasjoner, politiske partier, fotballag eller andre idrettslag og andre lands flagg. Det norske flagget er kun tillatt 17. mai.

Reaksjonen fra NRK kom etter at flere seere hadde ringt og klaget på korsbruken til nyhetsanker Siv Kristin Sællmann i NRK Sørlandet.

– Jeg skjønner at jeg ikke kan gå med et stort kors hver gang jeg leser nyheter, men jeg går med mange smykker, og av og til med et bitte lite gullkors med svarte diamanter, som er favorittsmykket mitt, sa Sællmann til avisen Vårt Land da saken ble kjent. (TV 2/NTB)