ungtatto
ungtatto

Vil ha 18-års aldersgrense for tatovering

Norsk Tattoo Union frykter mindreårige kan få psykiske plager av tatoveringer.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Anine Hallgren

Tatovering blir stadig mer populært i Norge blant unge. Bransjer antar at hver femte ungdom har en. Men nå ønsker Norsk tattoo union 18 års aldersgrense for tatovering. De mener unge kan få psykiske plager av valgene de tar tidlig.

17 år gammel hadde Linda Mortensen Balatoni bestemt seg. Hun ville ha en tatovering.

– Jeg skulle bare ha tatovering, samme hva det var. Jeg møtte opp på et tatoveringsstudio og fant en liten djevelsak med pil og bue til 500 kr, forteller Balatoni.

Ingen prøvde å hindre henne. Men det tok ikke lang tid før hun begynte å angre. Og da hun giftet seg kom tankene.

– Jeg giftet meg katolsk da jeg var 22 år og det var litt spesielt å stå i kirken med en slik djevel på skulderen, det var vel da jeg kjente at dette ble litt feil, sier hun til TV 2.

ungtattis1

Behov for aldersgrense

Kari Kjelskau i Norsk Tattoo union, mener det er behov for 18 årsgrense for tatovering. I dag finnes det ingen aldersgrense i Norge, samtidig som tatovering blir mer og mer populært.

Finanskrisen i Europa gjør også at europeiske tatovører strømmer hit landet for å tjene penger.

– Jeg synes det er for lite kontrollert. Det bør være 18 år og det har vi meldt fra om til helsemyndighetene flere ganger, sier Kjelskau.

For bransjen ser mange eksempler på dårlig arbeid. Og de frykter at unge får psykiske plager knyttet til valgene de gjør.

– Du tenker ikke gjennom konsekvensene av det du gjør når du er 16 år. Du tenker at du vil ha det som er kult nå for å tøffe deg, Rihanna er populært nå og kanskje ikke om 40 år.

– Det kan etter hvert bli til en psykisk belastning, mener Kjelskau i bransjeforeningen.

Går igjennom forskrifter

I Norge regner man med at rundt 8 % av befolkningen av tatovering.

Helse- og omsorgsdepartementet sier til TV 2 at det er ikke hjemmel for å innføre 18-årsgrense i dag, men de varsler at de vil gå igjennom forskriftene på området.

– Det er positivt at Tattoo union er opptatt av forholdene i bransjen, og vi har merket oss at de ønsker 18-års-aldersgrense for tatovering. Tatovering kan være helseskadelig dersom det er utført uten nødvendig hygiene. Derfor har vi forskrift om hygieniske forhold som gjelder blant annet tatoveringsbransjen. Forskriften skal sikre tilfredsstillende hygieniske forhold og forebygge overføring av smittsomme sykdommer, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen. (Frp)

Slik det er nå, er det ikke noe hjemmel for å innføre en 18-årsgrense på tatoveringer, selv om mange selv om mange tatoveringssteder praktiserer 18-årsgrense på eget initiativ.

– I forbindelse med at vi fikk ny folkehelselov i 2012, har departementet varslet at vi skal gjennomgå gjeldende forskrifter. Da kan det også være aktuelt å se på spørsmålet om aldersgrenser for tatovering, sier Brein-Karlsen.

Hadde aldri tatt

Linda endte opp med å dekke til den mislykkede tatoveringen med en ny noen år senere. I dag tenker hun at 18 års grense er fornuftig.

– Da håper jeg at jeg hadde blitt stoppet. At de hadde sagt at jeg måtte komme tilbake når jeg ble 18. Og hadde jeg fått den beskjeden hadde jeg nok aldri tatt den, sier Linda Mortensen Balatoni til TV 2.