IKKE DET BESTE: Skillevegger eller ei - åpne kontorlandskap har ikke fordelene vi trodde de hadde, ifølge en ny undersøkelse fra USA.  (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))
IKKE DET BESTE: Skillevegger eller ei - åpne kontorlandskap har ikke fordelene vi trodde de hadde, ifølge en ny undersøkelse fra USA. (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))

«Åpent kontorlandskap er djevelens verk»

Kontorister uten eget avlukke er mer ukonsentrert, stresset og kommuniserer dårligere med kolleger, ifølge en undersøkelse ved Harvard.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Asle Bentzen

Det er bloggeren Oliver Burkeman i den britiske avisen The Guardian som har funnet vitenskapelig støtte for en teori som tydeligvis har ridd ham som en mare:

«Åpne kontorløsninger er designet av Satan selv, i Helvetes innerste korridorer».

Skillevegger aller verst

Den diabolske oppsummeringen er bloggerens egen formulering. Undersøkelsen fra Harvard Business Review sier ingenting om mørkets fyrste, men konkluderer med at åpne kontorløsninger ikke får fram det beste i de ansatte.

Forskerne Jungsoo Kim og Richard de Dear har hentet inn data fra 42.700 amerikanske arbeidstakere. 60 prosent av kontoristene som hadde eget avlukke, med kun en skillevegg mellom seg selv og sidemannen, sier de sitter for usjenert når de skal snakke i telefonen.

Rundt halvparten av kontoristene i åpne landskap sier det samme. Det er verken plassmangel eller generelt lydnivå de er plaget av, men manglende ro til telefonsamtaler. Forskerne bemerker at denne følelsen er mer påtrengende hos personer med egen skillevegg.

– Skillevegg-kontorister blir mer plaget enn sine grenseløse kolleger. Det antyder at det er enda hvis du ikke kan se hvem som snakker mens du lytter, og hvem som lytter mens du selv snakker i telefonen, skriver bloggeren Burkeman.

Se også: Spiller tv-spill i arbeidstida – kåret til verdens beste arbeidsplass

Slår beina under gamle sannheter

Fordelene med åpent kontorlandskap er enkel kommunikasjon blant kolleger, enkel utveksling av informasjon og løs prat som får ideer til å strømme. Ulempene er manglende konsentrasjon på krevende oppgaver, lavere motivasjon, stress og høyt blodtrykk.

Men Kim og de Dears arbeid ikke bare understreker ulempene, den slår beina under fordelene. Ansatte med eget kontorrom oppga at kommunikasjonen med kolleger gikk enklere – muligens fordi samtalen med en kollega er lettere dersom du ikke risikerer at andre tyvlytter.

– Våre resultater går kategorisk imot den aksepterte kunnskapen om at åpne kontorlandskap forbedrer kommunikasjon mellom kolleger og skaper bedre arbeidsmiljø, sier forskerne ifølge The Guardian.

Avisen påpeker også at undersøkelsen utelater en viktig årsak til åpne kontorer: det er en billig måte å få plass til mange ansatte. Med ny kunnskap må arbeidsgivere kanskje revurdere kontorene sine når de skal få mest mulig ut av sine ansatte.