Stein-Robin Bergh brukte dette profilbildet på Facebook. Politigenser og skarpe politiske ytringer var uakseptabelt for politimesteren i Hedmark. (Foto: Privat)
Stein-Robin Bergh brukte dette profilbildet på Facebook. Politigenser og skarpe politiske ytringer var uakseptabelt for politimesteren i Hedmark. (Foto: Privat)

Politimann nok en gang sparket etter Facebook-uttalelser

Politibetjent Stein-Robin Bergh kalte Stoltenberg for «krapyl» etter en politisk provokasjon.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristian Ervik, Lars Barth-Heyerdahl og Sverre Holm-Nilsen

Politibetjenten Stein-Robin Bergh ble tirsdag avskjediget og suspendert fra sin jobb i Hedmark politidistrikt for andre gang på et halvt år.

Det er ansettelsesrådet for polititjenestemenn i Hedmark politidistrikt som har bestemt dette, opplyser politimester Tormod Bakke i en pressemelding.

– Begrunnelsen for avskjed er at polititjenestemannen ved gjentatte uttalelser på sosiale medier har brutt ned den tillit som er nødvendig for å kunne utøve jobben som politimann, sier Bakke.

Politibetjent Stein-Robin Bergh er umiddelbart avskjediget fra stillingen. Han vil være formelt ansatt men suspendert fra sin stilling i politiet fram til saken er endelig avgjort.

Vil anke avgjørelsen

– Jeg er ikke overrasket, er den korte kommentaren Bergh ønsker å gi til TV 2 onsdag kveld.

Han henviser til sin advokat Jens Ove Hagen, som bekrefter overfor TV 2 at de vil anke avgjørelsen.

IKKE FORNØYD: Politimester Tormod Bakke vil kjøre en ny runde mot Stein-Robin Bergh.

– Stein-Robin mener han er kvalifisert og han liker jobben sin. Han vil absolutt ha tilbake stillingen sin, sier Hagen til TV 2.

Hagen sier at han og klienten nå vil gå gjennom vedtaket fra politidistriktet nøye, og sende en ny klage til det sentrale ansettelsesrådet.

– Han har uttrykt tidligere, og står fast ved, at han ikke aksepterer suspensjonen.

Tirsdag kveld la Bergh selv ut følgende kommentar på Facebook:

«Ingen skal forestille seg at jeg gir meg med dette - det blir ny runde i det sentrale ansettelsesråd. Jeg mener fortsatt at ytringsfrihet skal være gjeldende i dette landet, ikke maktmisbruk. Blir det nødvendig, kjører jeg arbeidsrettssak. Norge skal ikke fremstå som en totalitær stat på denne måten hvis jeg kan påvirke til noe annet!»

Politimannen har allerede blitt avskjediget en gang tidligere på grunn av samme sak. Det skjedde i slutten av august.

Han klaget inn avgjørelsen til det sentrale ansettelsesrådet som i begynnelsen av november opphevet vedtaket fra politiledelsen i Hedmark.

Opphevelsen skjedde på grunn av saksbehandlingsfeil i ansettelsesrådet.

FIKK SPARKEN: Politibetjent Stein-Robin Bergh kalte Stoltenberg for krapyl etter en politisk provokasjon. (Foto: Privat)

Kortvarig glede

Men gleden over å få jobben tilbake ble kortvarig. Allerede dagen etter varslet politimester Tormod Bakke at siste ord ikke var sagt og at politimannen nok en gang ville få sparken.

Det har altså nå skjedd. Bergh vil være formelt ansatt fram til saken er behandlet i det sentrale ansettelsesrådet, men er suspendert fra sin stilling fram til den endelige avgjørelsen er tatt.

– Han kan søke jobber andre steder i politiet, men jeg antar at denne saken vil forringe hans muligheter, sier politimester i Hedmark, Tormod Bakke, til TV 2.

Han mener Bergh ikke kan komme med de ytringene han har gjort og samtidig beholde tilliten som politimann i det brede lag av folket.

– Det dreier seg om et sett av ytringer som noen oppfatter å være på grensen til rasistisk. Når det gjelder ytringen om statsministeren, plikter man å vise respekt overfor andre som jobber i det offentlige, sier politimesteren.

Kalte Stoltenberg «krapyl»

Bråket begynte da han la ut en lenke med politisk innhold i sommer.

Bergh har fortalt at han var provosert over statsminister Jens Stoltenbergs uttalelse om Frp-politikk, og la ut en status der han omtalte Stoltenberg som et «krapyl»:

«Krapylet har styrt i ÅTTE år uten å få til annet enn forfall av landet! Dette merker folk på kroppen, og vil ikke ha mer av denne handlingslammelsen! Det siste kortet denne sosialistspiren har i ermet er å kjøre fram LØGNER om Frps politikk ...»

Bergh har vært lokalpolitiker for Frp i flere år. Han sitter i lokalstyret for Frp Eidskog og var tidligere gruppeleder i kommunestyret.