Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Cathrine Eide

Da den internasjonale dyrevernorganisasjonen PETA dro til ni forskjellige kaningårder i Asia, kom de hjem med horrible opptak fra sitt skjulte kamera.

Organisasjonen fikk se gårdsarbeiderne rive pelsen av de levende angorakaninene med voldsomme rykk. I opptakene kan man se hvordan kaninene skriker av smerte mens pelsen blir brutalt revet av deres sensitive hud.

Se video øverst i artikkelen!

Skriker av smerte

Den barbariske måten å fjerne den myke pelsen på, må kaninene tåle hver tredje måned. I mellomtiden går flere av dem inn i sjokktilstand mens de oppholder seg ensomt i skitne småbur.

PETA opplyser at bøndene gjentar denne prosessen i overkant av 70 ganger daglig, og at rundt 60 prosent av kaninene som blir behandlet på denne måten dør etter knappe to år. De som overlever blir hengt opp ned, kuttet i halsen før kroppene blir solgt.

Gunnen til at avrivningsmetoden blir brukt er fordi pelsen er mer verdt hvis den har sin opprinnelige lengde, fremfor å klippes av. I andre land brukes en mye mildere og human metode for å plukke kaniners pels.

Hyppig brukt i produksjon av gensere, pysjer, skjerf

90 prosent av angorapelsen kommer fra Kina, hvor det ikke finnes straff for misbruk av dyr på gård. Det finnes heller ingen regulert standard for hvordan dyrene skal behandles.

Angorapelsen som blir hyppig brukt i produksjonen av gensere, pysjer, skjerf og andre masseproduserte tekstiler, kommer fra skyggesiden av pelsindustrien i Kina. Noen selskaper som Hennes & Mauritz, har imidlertid retningslinjer som sier de vil bare bruke angora fra humane pelsdyrfarmer.

Kaniner er sosiale og intelligente dyr med individuelle personligheter slik vi kjenner hunder og katter. I sitt naturlige habitat lever kaniner i naturskjønne områder og beiter frisk og grønn mat.

kanin2