HJELPER LANDSMANNEN: Beata Beliak (31) fikk vondt av landsmannen Marius, som ble lurt til Norge i håp om å få jobb. Hun er en av flere som ønsker å hjelpe 20 åringen. Her er Beata sammen med datteren Sofia (4,5).  (Foto: Asle Bentzen/TV 2)
HJELPER LANDSMANNEN: Beata Beliak (31) fikk vondt av landsmannen Marius, som ble lurt til Norge i håp om å få jobb. Hun er en av flere som ønsker å hjelpe 20 åringen. Her er Beata sammen med datteren Sofia (4,5). (Foto: Asle Bentzen/TV 2)
HJELPER LANDSMANNEN: Beata Beliak (31) fikk vondt av landsmannen Marius, som ble lurt til Norge i håp om å få jobb. Hun er en av flere som ønsker å hjelpe 20 åringen. Her er Beata sammen med datteren Sofia (4,5).  (Foto: TV 2/Asle Bentzen)
HJELPER LANDSMANNEN: Beata Beliak (31) fikk vondt av landsmannen Marius, som ble lurt til Norge i håp om å få jobb. Hun er en av flere som ønsker å hjelpe 20 åringen. Her er Beata sammen med datteren Sofia (4,5). (Foto: TV 2/Asle Bentzen)

Beata (31) vil hjelpe Marius som ble dumpet i Norge

Synet av unge Marius som ble lurt til Norge faller TV 2-seerne tungt for brystet. Beata (31) er én av flere som tilbyr seg å betale gjelden hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Asle Bentzen

TV 2 fortalte tirsdag om arbeidsløse Marius (20) fra Litauen. Han trodde turen til Norge skulle bli en vei ut av fattigdommen.

Han svarte på en annonse i lokalavisen, og trodde han hadde fått jobb da han ble med til Norge.

Litauere i Bergen

En landsmann tok ham med på fergen fra Estland til Stockholm, og kjørte ham derfra til Askim sør for Oslo – der ble han bedt om å gå ut av bilen og vente til den andre kom tilbake. Men han kom aldri tilbake, og Marius sto igjen blakk, uten noe sted å sove og uten å kunne norsk.

Historien til den unge mannen skapte engasjement. Flere har tatt kontakt med TV 2 for å hjelpe ham.

Én av dem er Beata Beliak (31). Hun har bodd i Norge i ti år, og kommer opprinnelig fra Litauen.

FORLATT: Her i veikanten i Askim ble 20 år gamle Marius forlatt da han kom fra Litauen for å få seg jobb. (Foto: Pål Martin Rossing / TV 2)
FORLATT: Her i veikanten i Askim ble 20 år gamle Marius forlatt da han kom fra Litauen for å få seg jobb. (Foto: Pål Martin Rossing / TV 2)

Sammen med andre landsmenn og -kvinner ønsker hun å betale de 300 euro som han måtte betale til mellommenn for å få reise til Norge.

– Vi har en Facebook-gruppe som heter «Litauere i Bergen», hvor vi diskuterer ting og hjelper hverandre med informasjon. Tirsdag begynte vi å diskutere Marius, og om ikke vi kunne hjelpe ham. Hvis ti personer betaler 300 kroner hver har han betalt ned gjelden sin, sier Beata til TV 2.

Ikke det første tilfellet

Hun sier nærmere 20 personer har meldt seg på for å hjelpe.

– Jeg synes synd på ham. Det er selvsagt ikke første tilfellet jeg har hørt om – folk som reiser til England og Irland og tror de skal få jobb. Det er tragisk. Han har sovet ute i flere dager, jeg ville ikke være i hans sted, sier Beliak.

Rådyrt forbrukslån

Marius fortalte til TV 2 at han tok opp et forbrukslån for å betale de 300 euroene, rundt 2500 kroner, for å komme seg til Norge.

Beata kjenner til lånene, som du får etter en SMS-søknad.

– I så fall er det et lån man får på noen minutter. Man sender en SMS og får tilsendt innlogging til en nettside. Etter noen minutter har du pengene i din nettbank. Men renten er høy, sier Beata.

300 euro er mye penger i Litauen, der en minimumslønn er 230 euro per måned. Marius er uansett arbeidsledig, og vil ha problemer med å betjene et slikt lån.

Men kommer han til Norge igjen for å jobbe tilbyr Beata enda mer hjelp.

– Jeg jobber med språkopplæring for øst-europeere som kommer til Norge for å jobbe. Jeg melder meg til å lære ham norsk, sier hun.

Se video: