Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ingrid Treborg

Oxford Dictionaries var ikke i tvil da de skulle kåre årets ord.

«Selfie» gikk av med årets seier, skriver BBC.

– Ordet har utviklet seg fra å være et nisjebegrep innen sosiale medier til å bli et hverdagslig uttrykk for et selvportrett, sier redaktøren Judy Pearsall i Oxford Dictionaries til nettsiden.

De siste 12 månedene har bruken av ordet gått opp hele 17.000 prosent, mye takket være kjendiser som legger ut bilder av seg selv på Instagram med hashtag #selfie.

Slik beskriver Oxford Dictionaries ordet «selfie»: «Et bilde som man har tatt av seg selv, vanligvis med en smarttelefon eller webkamera, og lastet opp i sosiale medier».

– Research-programmet til Oxford Dictionaries samler rundt 150 millioner engelske ord i løpet av én måned, og i 2013 ser vi en fenomenal trendkurve for ordet «selfie», sier Pearsall.

Ingen tvil

Miley på scenen (Foto: Peter Dejong/Ap)
I ordbokas blogg står det at det vanligvis oppstår en god del diskusjon og debatt rundt årets nye ord, men det var det ikke i år.

«Selfie» skal hele tiden ha vært en klar vinner.

Ordet dukket først opp på et australsk nettforum i 2002, da en bruker brukte ordet «selfie» om et uskarpt bilde han hadde tatt av seg selv på fest.

To år senere dukket hashtagen #selfie opp på bildedelingstjenesten Flickr, men det var ikke før i 2012 at «selfie» var blitt et ord det var vanlig å bruke.

Disse ordene ble også vurdert i år:

«Binge-watch»: Å se en lang rekke episoder av en TV-serie etter hverandre.

«Schmeat»: Syntetisk produsert kjøtt, dyrket fram av mennesker.

«Twerk»: En provokativ dans som opprinnelig stammer fra New Orleans på 1990-tallet. Miley Cyrus gjorde dansen verdensberømt under høstens MTV Video Music Awards.