HARDE TILTAK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) er enig med politiet om flere tiltak for å redusere antall ran i Oslo.
HARDE TILTAK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) er enig med politiet om flere tiltak for å redusere antall ran i Oslo.

Vil kaste ut og fengsle flere for å stoppe ransbølge

Justisminister Anders Anundsen (Frp) i hastemøte med politimesteren i Oslo i dag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Jens Christian Nørve og Roar Dalmo Moltubak

Etter flere hundre ran i Norges hovedstad de siste månedene, var justisministeren mandag i krisemøte med politimester Hans Sverre Sjøvold, som allerede i oktober slo alarm. TV 2 møtte Anundsen etter møtet, og han uttrykte at han har tro på tiltakene som nå settes i verk.

– Dette er en utfordrende situasjon, men politiet gjør det de kan for å løse den, sier Anundsen til TV 2.

Ferske tall fra politiet, viser at økningen i ran i hovedstaden har gått opp 11,9 prosent i løpet av årets første ti måneder sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

Dette er tiltakene som settes i verk for stoppe rekken av ran:

Mer synlig politi i gatene:

– Politiet setter inn veldig mye ressurser på økt synlig politi, forteller Anundsen.

Dette betyr at responstiden fra ranet skjer til politiet er på stedet forhåpentligvis kortes ned.

– Det er viktig at ranene varsles så raskt som mulig. Da er det lettere å ta gjerningsmennene, sier justisministeren.

VIDEO: Solveig (22) ble brutalt overfalt

Innsats mot de som kjøper tyvegodset:

FLERE RAN: En ti år gammel gutt ble forsøkt frastjålet mobiltelefonen sin på busstoppet på Helsfyr i Oslo i slutten av oktober. En av ranerne endte på sykehus etter at to personer kom til stedet og havnet i basketak med ranerne.Politiet satte inn helikopter og hunder i jakten på fire ranere på Nordstrand. (Foto: Montasje: Scanpix/TV 2 Nyhetene)
I mange av ranen er det dyre gjenstander som mobiltelefoner som blir tatt. Å ta de som kjøper tyvegodset blir nå en prioritet.

– Politiet vil rette oppmerksomheten mot helerleddet, noe som er viktig for å få bukt med denne type kriminalitet, forklarer Anundsen.

Flere varetektsplasser:

– Vi må sikre nok varetektsplasser, slik at vi kan fengsle umiddelbart og slik at man ikke opplever at kjeltringene kommer raskt ut på gata igjen, sier Anundsen.

Ifølge justisministeren har regjeringen allerede foreslått et strakstiltak for Stortinget som gjør at det frigjøres 88 flere varetektsplasser i første kvartal av 2014.

Raskere utsending:

En overvekt av de som står bak ranene de siste ukene har ikke norsk statsborgerskap eller er av utenlandsk opprinnelse. For gruppen uten oppholdstillatelse vil Anundsen og politiet sette fart i utsendelsesprosessene.

– For de som ikke er norske statsborgere må vi kjøre et parallelt forvaltningsløp knyttet til utvisning eller plassering på Trandum, sier Anundsen.

Har du blitt utsatt for personran? Kontakt våre journalister.

Fokus på unge lovbrytere:

Selv om aldersspennet på de som begår ranene er større enn det man får inntrykk av i media, vil politiet prioritere å få de yngre lovbryterne bort fra gaten.

– For gruppen som er mellom 16 og 18 år må vi gjennomgå muligheten for å ha en slags anstalt eller ungdomsinstitusjon som tilfredsstiller menneskerettighetskravene. Dette blir på noe lengre sikt, men gjør at vi også kan få de i denne aldersgruppen ut av sirkulasjon, sier Anundsen.

– Forstår du at folk i Oslo føler seg utrygge?

– Ja det forstår jeg veldig godt. Vi skal ha en trygg hovedstad og disse ranene gjør at folk føler seg utrygge, sier Anundsen, som mandag ble med oslopolitiet ut i felt.

Om to til tre uker skal justisministeren og politiet igjen ha et møte, for å evaluere om tiltakene har gitt resultater.

Dramatisk økning

Så langt i november har det blitt levert inn 58 politianmeldelser på ran i Oslo. Tallet for oktober var 120, mens det i september ble levert inn 103 anmeldelser. Så langt i år har politiet sett en økning på 11,9 prosent i år, sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

Politiet i Oslo har hittil identifisert 22 antatte gjerningspersoner for ran anmeldt i november. Ni av disse var under 18 år gamle.

14 har norsk statsborgerskap, og de de fleste av disse er født i Norge.