RETTSSAKEN STARTER: Michael Adebowale (i midten) og Michael Adebolajo er tiltalt for å ha drept den britiske Afghanistan veteranen Lee Rigby i mai i år.  (Foto: AP Photo(Montasje: TV 2)
RETTSSAKEN STARTER: Michael Adebowale (i midten) og Michael Adebolajo er tiltalt for å ha drept den britiske Afghanistan veteranen Lee Rigby i mai i år. (Foto: AP Photo(Montasje: TV 2)

Islamister halshugde soldatveteran med machete

Mandag starter rettssaken mot de to som er tiltalt for det bestialske drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Synnøve Gjerstad

Mandag vil juryen bli tatt i ed, og retten satt. Det er ikke ventet at de to tiltalte vil møte i retten før tirsdag. De kommer til å hevde seg ikke skyldig i drapet, ifølge Reuters.

Den nasjonalistiske organisasjonen English Defence Leage (EDL) har organisert busser til London sentrum for å demonstrere. Politiet i London frykter bråk mellom EDL og antifascister når rettssaken starter.

Halshogget på åpen gate

Afghanistan-veteranen Lee Rigby ble angrepet og hakket til døde med slaktekniv og øks på et fortau i bydelen Woolwich i mai. Drapet skjedde midt på ettermiddagen, rett foran øynene på flere forbipasserende personer.

Dramatiske TV-bilder viste de to med blodige hoggvåpen i hendene mens den ene ropte at han hadde drept Rigby «fordi britiske soldater dreper muslimer».

Øyenvitner fortalte at de to gjerningsmennene kom til stedet i bil og kjørte på mannen. Etterpå gjøv de to løs på offeret med en kjøttøks mens de ropte «Allahu akbar» (gud er stor).

De ha regelrett halshogget offeret på høylys dag, for de ba forbipasserende ta bilder av dem.

– Vi må bekjempe dem, slik de bekjemper oss. Øye for øye, og tann for tann, sier den blodige gjerningsmannen som holder en kjøttøks i hånden.

LES OGSÅ: Drapsmann snakker til kamera etter blodig drap i London

Drapssiktede Michael Adebolajo rystet Storbritannia og verden etter å ha drept en soldat på åpen gate i London med kjøttsøks.
Drapssiktede Michael Adebolajo rystet Storbritannia og verden etter å ha drept en soldat på åpen gate i London med kjøttsøks.

De to tiltalte, Michael Adebolajo (28) og Michael Adebowale (22), er også tiltalt for drapsforsøk på på polititjenestemenn.

Al shabaab-medlemmer

De to har gitt uttrykk for klare militante islamistiske holdinger etter å ha konvertert til islam. Adebolajo var en av ni nyrekrutterte medlemmer av al shabaab-nettverket og var på vei til Somalia for å få terrortrening i 2008.

Rettssaken er berammet til tre uker ved Old Bailey court og strenge sikkerhetstiltak er satt i verk. Det fryktes uro og opptøyer, og det er allerede varslet demonstrasjoner på utsiden av rettsbygningen.

I kjølvannet av drapet var det demonstrasjoner og sammenstøt mellom høyreradikale og antifascistiske aktivister. English Defence Leage, EDL, angrep to moskeer i etterkant av drapet.

Fredelige muslimer i England opplevde også både verbale og fysiske angrep etter det groteske drapet.

EDL (Foto: Scanpix)
EDL (Foto: Scanpix)

(©NTB)