DÅRLIG HOS NORDMENN: Spermkvaliteten er slett ikke på topp, og  mange sliter med å få barn. (Foto: SAUL LOEB, © SL/tc/rix/mcp)
DÅRLIG HOS NORDMENN: Spermkvaliteten er slett ikke på topp, og mange sliter med å få barn. (Foto: SAUL LOEB, © SL/tc/rix/mcp)

Norske menn har dårligst sæd i Norden

Ifølge Verdens helseorganisasjon har en av fem norske menn for dårlig spermkvalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Finn Erik Robstad

Du håper sikkert at det står bra til. At du har raske, livlige og ikke minst mange sædceller. Dessverre er dette langt fra virkeligheten for mange norske menn.

Dårligst i Norden

Forsker og professor i biomedisin ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Trine B. Haugen, viser TV 2 en sædprøve i et mikroskop.

– Noen ligger helt stille, og det er nok noen som kanskje er døde eller har en dårlig bevegelighet, sier Haugen til TV 2.

Professor i biomedisin ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Trine B. Haugen. (Foto: privat)
Hver femte norske mann har en sædkvalitet som gjør muligheten for å få barn reduserer, Ifølge Verdens helseorganisasjon. Det er dårligst i Norden.

– De scoret dårligere enn for eksempel Finland og Baltikum, og også Sverige. Både når det gjaldt antall og utseende, sier Haugen til TV 2.

Et mysterium

Det store spørsmålet er hvorfor norske menn har dårligere sædkvalitet enn i våre naboland, med samme kultur og samme klima?

– Det vet vi ikke. Det er et mysterium, sier Haugen til TV 2.

Det har vært et mysterium lenge. Den siste undersøkelsen på akkurat dette er fra 2002. I mellomtiden har par som ønsker å få barn, men ikke lykkes økt betraktelig.

– Vi vet at det blir flere og flere som strever med å få barn. Det er mange flere enn man tror, sier Renate Kurszus, Styrelede i Ønskebarn. Norsk forening for fertilitet og barnløshet.

Etterlyser mer forskning

Hvert femte par sliter med å få barn. Selv om de vet hvorfor norske menn har dårlige sædkvalitet, antar forskerne at det er helt eller delvis årsaken at halvparten av fertilitetsproblemene her i landet.

Mange vet ikke om at de har problemer.

Gunnar Brunborg, avdelingsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt har tidligere uttalt at miljøgifter kan forverre situasjonen.

– Årsakene til forstyrrelsene i mannens reproduksjonsorgan er ukjente, men sannsynligvis er de knyttet til endret livsstil og miljøpåvirkning. Dette kommer i tillegg til den økte alderen hos fedre, som ofte er mest i fokus for å forklare redusert fertilitet.

Menn som ønsker å bli fedre oppfordres til å stumpe røyken før de starter prosessen.

Både Kurszus og Haugen etterlyser nå mer forskning på området.

– De er viktig å få vite mer om hva som gjør fertiliteten dårligere, og hvorfor norske menn er dårligere enn våre naboer, sier Kurszus til TV 2.