BRØDRETREFF PÅ GRØNLAND: Islamister fra flere land poserer for fotografen i bydelen Grønland i Oslo. I midten står den britiske hatpredikanten Anjem Choudary. Profetens Ummah er også representert.
BRØDRETREFF PÅ GRØNLAND: Islamister fra flere land poserer for fotografen i bydelen Grønland i Oslo. I midten står den britiske hatpredikanten Anjem Choudary. Profetens Ummah er også representert.

Her er islamister fra Europa samlet i Oslo

Knyttes til omfattende nettverk som britisk islamistleder har bygget opp.

Av Bent Skjærstad

På bildet over ser du islamster fra en rekke europeiske land som smilende poserer foran kamera. I midten står den britiske islamistlederen Anjem Choudary. Bildet ble tatt i bydelen Grønland i Oslo i fjor høst.

TV 2 tok dette bildet med til Choudary, og viste det for ham. Dette forklarer han om bildet, på spørsmål om det ble tatt i Norge:

– Ja, det stemmer.

– Det er mange ulike nasjonaliteter?

– Ja, det er det. Helt klart. Vi har hatt stor innflytelse i Europa. I Belgia, Danmark, Norge, Sverige, Sveits, Frankrike og Tyskland. I mange land, sier han.

Felles for alle islamistene på bildet er at de har tilknytning til det omfattende nettverket Choudary har bygget opp i løpet av de siste årene. I mars i år var Choudary på en finsk støttekonferanse, hvor det ble markert at det er 10 år siden norskbosatte mulla Krekar (56) første gang ble fengslet.

Se TV 2s interaktive presentasjon av islamistnettverket (saken fortsetter under)

ISLAMISTNETTVERKET: Engelske Anjem Choudary er sentral i et nettverk av europeiske radikale islamister. (Foto: TV 2)
ISLAMISTNETTVERKET: Engelske Anjem Choudary er sentral i et nettverk av europeiske radikale islamister. (Foto: TV 2)

Choudary har blitt den store inspiratoren til den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah her i Norge. I fjor høst var han i Oslo for å vitne i rettssaken mot mulla Krekar, og da ble han kjent med personer i Profetens Ummah.

Nick Lowles har i flere tiår fulgt ekstreme miljøer i Europa. Nå har han og organisasjonen «Hope not hate» kartlagt Anjem Choudary og hans forbindelser. Lowles hevder Choudarys nettverk kan knyttes til en rekke terrordømte personer.

– Dette er det største nettverket av ekstreme islamister i Vest-Europa. De er den moderne terrorismen i Vest-Europa. Utad fremstår de som mindre farlige, bare som et utstillingsvindu for ekstremisme og terrorisme.Folk involverer seg, men så går de ut bakdøra til en skummel verden, sier Lowles til TV 2.

– En vei til terrorisme

– Dette nettverket er en vei til terrorisme. Vi snakker ikke om én eller to personer, men minst 69. Det er 69 personer vi har identifisert som er involvert i terrorisme, som er dømt for terrorisme eller terroristrelaterte lovbrudd, eller som har vært med på selvmordsbombinger eller -angrep. Ofte avviser media og politiet dem som en vits eller som klovner, men vi må adskille klovneoppførselen fra de alvorlige hensiktene som ligger bak, sier Nick Lowles.

At Choudary fortsatt får lov til å bevege fritt og reise til Norge og andre land for å bygge opp og pleie nettverket sitt, forstår ikke Lowles:

– Han har fått slippe unna altfor lenge. Han har skapt et monster som er vanskelig å kontrollere.

– Over hele Europa?

– Over hele Europa.

LES OGSÅ: Slik bygde Krekar opp en ny terrorgruppe