Av Nicklas Storeng Smelror og Cathrine Eide

Fredag ble kronprinsesse Mette-Marit operert for nakkeprolaps etter fem uker med sykemelding. Operasjonen ble gjort ved Rikshospitalet i Oslo.

For Arild Resvold fra Vinterbro, ble nyheten om kronprinsessens operasjon, møtt med aggresjon. Han har selv vært sykemeldt i flere måneder med to prolapser i nakken, og venter på en lignende operasjon som den kronprinsessen fikk gjennomført.

Se intervju med Resvold øverst i saken

– Sniker i køen

Arild (Foto: TV 2)
55 år gamle Revold har slitt med vond nakke siden en fallulykke for mange år siden. Siden 17. juli i år har han vært 100 prosent sykemeldt, tatt røntgen og vært i flere undersøkelser hos nevrolog. Etter gjentatte utsettelser på sin egen prolapsoperasjon, synes Resvold at det er merkelig at Mette-Marit opereres etter fem ukers sykemelding.

– Jeg blir sint og oppgitt når hun kommer og sniker i køen på en slik måte. Hun har gått sykemeldt i fem uker, og kommer rett inn. Jeg synes det er urettferdig, sier Resvold.

Slottet ønsket ikke å kommentere den medisinske vurderingen.

– Vi har fått beskjed om at det var medisinsk påkrevet at operasjonen måtte skje raskt. Altså, det er ikke elektiv kirurgi, men akutt. Det er, så vidt jeg vet, ikke køer for akuttbehandling, sier kommunikasjonssjef for slottet, Marianne Hagen, til TV 2.

Slottet tilbakeviser at kongefamilien har fortrinn ved Rikshospitalet. De henviser til pressemeldingen de sendte ut torsdag.

Her skriver de at leger anbefaler at inngrepet blir utført så raskt som mulig av medisinske årsaker.

Ifølge nevrokirurgisk overlege ved Rikshospitalet, Haldor Slettebø, er det 8-12 måneders ventetid på en operasjon for nakkeprolaps ved sykehuset. Det blir tatt enkelte hensyn, og pasienter med uutholdelige smerter eller med lammelser, blir ofte akuttinnlagt. Rundt 15 prosent av prolapspasientene havner i denne kategorien, men overlegen har ikke kjennskap til om kronprinsessen er i denne pasientgruppen.

Rikshospitalet har i alle år vært tildelt funksjonen som kongefamiliens fastlege, og sykehuset bekrefter at Mette-Marit har blitt akuttoperert, og dermed ikke har stått i kø.

– Kronprinsessens inngrep er utført som «øyeblikkelig» hjelp, og ikke som planlagt kirurgi. Ventetiden gjelder sistnevnte kategori, sier pressevakt ved OUS, Anders Bayer til TV 2, og gir samtidig beskjed om at OUS ikke vil uttale seg mer spesifikt om praksisen kongefamilien har med sykehuset.

Uttalelsen faller ikke i god jord hos Arild Resvold.

– De vil gjerne vært ett med folket, og det viser de nå at de ikke er, sier 55-åringen.

– Lettere frem i køen

Nevrokirurgisk overlege, Haldor Slettebø, har jobbet ved sykehuset i en årrekke. Han bekrefter langt på vei at det er en kortere kommandolinje for de kongelige ved Rikshospitalet.

– Rikshospitalet har spesielle plikter mot Storting og kongefamilien. Jeg kan tenke meg at sentrale politikere og kongelige kommer lettere frem i køen ved sykehuset, sier han til TV 2.

– Hva tenker du om dette?

– Jeg synes det er rimelig at det er litt forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Vi har et spesielt ansvar for enkelte grupper i samfunnet, og må sørge for at de kommer seg så raskt som mulig tilbake i arbeid, sier Slettebø.

Han forstår likevel at pasienter som Arild Resvold reagerer sterkt på at Mette-Marit ble opererert etter fem ukers sykemelding.

– Det kan jeg godt skjønne, men de kongelige har den forpliktelsen at de skal representere oss, og jeg tror folk villige til å gi de litt privilegier, sier Slettebø.

Synes du kongefamilien bør prioriteres ved norske sykehus? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

(artikkel fortsetter under bildet)

HakoonMM (Foto: NTB scanpix)

Tilbake på jobb

For Arild Resvold venter ny MR-røntgen og flere undersøkelser på mandag. Han håper snart han skal bli kvitt smertere i nakken og nummenhet i armen og fingrene.

– Jeg håper på å få en operasjon så fort som mulig, slik at jeg kan komme meg på jobb igjen, avslutter yrkessjåføren fra Vinterbro.