Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunstner Vebjørn Sand er Vebjørn er klar med den tredje delen av utstillingen om 2. verdenskrig og tjente nesten 5 millioner kroner i Norge i fjor.

Dermed er han blant våre mestselgende kunstnere.

Sover i galleriet

Men hjemme i New York er det ikke akkurat glamorøse tilstander. Vebjørn har nå har flyttet inn i milliongalleriet for å spare penger.

Og tar seg ikke råd til å ha et eget sted å bo.

– Etter ti år i bydelen Tribeca har jeg flyttet inn i «Galeri Sand», fleiper Vebjørn Sand.

– Jeg har bokstavelig talt flyttet inn i galleriet, her sover, lever og bor jeg. Jeg føler noen ganger at stua mi noen ganger nesten er på gata, for her kommer det inn gjester, publikum og hele «Mariaune»-dramaet går jo forbi her med barn og bikkjer. Så privatliv finnes jo ikke. Men alt for kunsten, sier han og legger til:

– Fordelen med å sove i galleriet er at det er kort vei til jobben. Det er bare å hente fram dyna og puta og så er atter en gang en lang arbeidsdag over.

Familieplaner på vent

Vebjørn Sand tjente altså nesten fem millioner i fjor, men lever ikke luksuriøst av den grunn. Og han har heller ingen planer om å stifte familie med det første.

– Skulle jeg kjørt et sånt «Mariaune»-prosjekt her, det hadde jo ikke gått. Rent praktisk og økonomisk hadde det ikke vært mulig. Jeg er jo nede i maskinrommet her for at de skal kunne leve et lykkelig familieliv på toppen. Nå er jeg faktisk blitt 47 år, og hvis jeg ikke tar en Tellefsen, så må jeg i løpet av tre-fire-fem år sette i gang et slikt familieprosjekt jeg også. Men som sagt, det går an å ta en «Tellef».

Han synes det er godt å ha et nært forhold til tvillingbror Aune og hans familie som han deler Galleri Sand med.

– Vi har fått et veldig fint forhold. Det er klart at de er utfordrende og fulle av seg selv, men jeg synes det går fint. Når jeg er inne i bildene er jeg fri. Da kan jeg stå i orkan i Antarktis, eller i orkan her.

– Er det ofte orkan her da?

– Mindre enn før. Men jeg er jo alt for snill. Når året er omme er jeg blakk.