Petter-Løvberg
Petter-Løvberg

Norges Svømmeforbund starter elitesenter

Satser stort frem mot OL i Rio.

ASKER (TV 2): Svømmeforbundet går nye veier for å tette gapet etter profilene som har forsvunnet de siste årene.

Hovedanlegget for svømming skal stå klart på Nygårdstangen i Bergen tidlig i 2014. Den offisielle åpningen er ikke planlagt før i august, men Norges Svømmeforbund satser hardt på det nye senteret før den tid.

I samarbeid med Bergen kommune og Olympiatoppen Vest starter svømmeforbundet et elitesenter som vil ha base i det nye anlegget.

Kay-Arild Paulsen (37) er ansatt som trener for det nye senteret, en rolle han vil kombinere med jobben som juniorlandslagstrener som han tar over etter Øyvind Røsland neste sommer. Paulsen kommer fra jobb som trener i Trondheim S&LK, og har tidligere vært trener i Tromsø. Han tar sikte på å gå i gang med stillingen i mars. Da skal svømmerne få tilgang til bassenget.

– Målet er å skape et miljø til det beste for klubbene og utøverne, der Kay-Arild kan sparre med trenerne som er der og de kan sparre med ham, forteller landslagssjef Petter Løvberg, som har klokkertro på prosjektet.

– Dette er en vinn-vinn situasjon for klubbene slik som jeg ser det. Målet er å binde sammen alle de gode kreftene som er i Bergen til det beste for svømmerne.

Reiser til Bergen for å trene
NSF samarbeider med Bergen kommune og Olympiatoppen Vest når det kommer til finansiering av prosjektet. Det vil bli to grupper ved senteret, en elitegruppe for de aller beste og en rekruttgruppe for talentutvikling.

Petter Løvberg har bygget sin suksess som landslagssjef på å involvere klubbene og klubbtrenerne. Det forblir han lojal mot. Tanken er å ha noen fellesøkter der man samler de beste svømmerne i Bergen og omegn, mens den resterende treningen skjer med egen klubb. Elitegruppen er tenkt å ha fem slike fellesøkter i uken, mens rekruttgruppen vil nøye seg med tre.

Les: Ruta (16) satte verdensrekord
Les: Ny svømmeprofil borte: Snildal tar pause fra toppsatsingen

Det vil også være mulig for landslagssvømmere fra andre deler av landet å reise til senteret for trening i kortere perioder.

Trenerne i Bergens Svømme Club og Bergensvømmerne, klubbene som har levert flest landslagssvømmere de siste årene, er positivt avventende til hva som kommer.

– I utgangspunktet er jeg veldig positiv. I Bergen er det tradisjoner for svømming, og det at vi får et anlegg av internasjonal standard og et tilrettelagt opplegg kan bli veldig bra. Om man gjør de rette valgene, ligger alt til rette for en svømmesatsing som vil gavne både Bergen og Norge, sier BSC-trener Flemming Skov Jenssen til TV 2.

- Det er spennende. Det mest positive er at vi får merke at NSF er tilstede i Bergen og ikke bare noe som eksisterer i Oslo. Det er bra for meg og for svømmerne. Kay-Arild er jeg utelukkende positiv til, sier kollega i Bergensvømmerne Finn Zachariassen.

– Man kan ikke «shoppe rundt»
TV 2 kjenner til at det har kommet reaksjoner fra bergensmiljøet på at de ikke har vært involvert i prosessen på et tidligere tidspunkt, før det nå er klart at senteret blir opprettet.

– Dette er et prosjekt i regi av svømmeforbundet og Olympiatoppen vest. Vi tror på det, og det er vi som setter det i stand. De som ikke ønsker å være med kan selvfølgelig velge å stå utenfor, sier Petter Løvberg.

– Dette blir et tilbud til utøverne. Dersom man velger å stå utenfor så velger man også å stå utenfor landslaget og vil heller ikke få tilbud om det resterande Olympiatoppen står for. Hjelp til basistrening, styrketrening osv. Enten så slutter man seg til opplegget eller så gjør man ikke det. Man kan ikke ”shoppe rundt” etter de tjenestene man ønsker fra landslagshold. Enten må man være med eller ikke.

Les: Svømme-verdensmester arrestert for kidnapping

Landslagssjefen understreker at når alt nå er på plass så vil det neste halvåret brukes på å kartlegge og fastlegge hvordan samarbeidet skal foregå, noe trenerne også fremhever.

Senteret er et ledd i talentutviklingsfokuset som preger norsk svømming om dagen, etter at flere store profiler har blitt borte fra norsk svømmesport de siste årene.

Prosjektet er tenkt frem til OL i 2016 i første omgang, og Petter Løvberg har fått flere tilbakemeldinger fra de resterende svømmemiljøene i Norge at de er misunnelige på prosjektet som kommer til Bergen. Om det blir en suksess så ser han ikke bort fra at det kan bli aktuelt med lignende senter andre steder i Norge.

PS! Junior-NM på kortbane blir arrangert i Risenga Svømmehall i Asker torsdag til søndag. Den første dagen ble det satt to norske juniorrekorder. Elise Næss Olsen (59,84) på 100 meter butterfly og BSCs guttelag på 4x100m fri. (3.23,61)