Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bulger ble pågrepet i 2011 etter å ha vært på rømmen i 16 år. Torsdag ble han idømt en fengselsstraff på to ganger livstid for sine fire tiår med nådeløs mafiavirksomhet.

– Rekkevidden av og hardheten og umoralen i dine forbrytelser er nesten uutgrunnelig, sa dommer Denise Casper da hun leste opp dommen.

Ifølge henne var penger tilsynelatende det eneste som drev Bulger.

– Men det krever ingen forretningssans å peke en pistol mot noen, fastslo dommeren.

Ømt tema

«Whitey» var lenge et ømt tema for FBI. Tross massiv jakt og flere vitneobservasjoner greide de ikke å få has på ham. Etter drapet på Osama bin Laden toppet han til og med FBIs ettersøkt-liste.

Men i 2011 var altså spille over for Bulger. Sammen med kjæresten ble han pågrepet i Santa Monica i California. I leiligheten hans fant etterforskere nesten 4,5 millioner kroner i kontanter og et våpenarsenal bestående av over 30 skytevåpen og et utvalg kniver. FBI-agentene fant også flere falske ID-kort.

FBI-informant

Den Boston-baserte mafiabossen var trolig en tidligere informant for FBI, og skal ha vært inspirasjonen for Jack Nicholsons rollefigur i Martin Scorseses film «The Departed».

Bulger gikk under jorden i 1995 da en pensjonert FBI-agent, som hadde rekruttert mafiabossen som informant, tipset ham om at myndighetene var i ferd med å ta ut en tiltale mot mannen. I kjølvannet ble det avdekket at FBI i Boston hadde et korrupt forhold til mafiainformanter i underverdenen.

Agentene beskyttet gangsterne og lot dem slippe unna med blant annet drap, så lenge de fikk verdifull informasjon i motytelse.

ETTERSØKT: FBI gikk ut med disse bildene i jakten på James Bulger. (Foto: FBI / AP)

(TV 2/NTB)