DØMT TIL LIVSTID: Mafiabossen James «Whitey» Bulger er dømt til fengsel på livstid. (Foto: AFP PHOTO / US MARSHALS SERVICE)
DØMT TIL LIVSTID: Mafiabossen James «Whitey» Bulger er dømt til fengsel på livstid. (Foto: AFP PHOTO / US MARSHALS SERVICE)

Mafiaboss dømt til livstid i USA

Den 84 år gamle amerikanske mafiabossen James «Whitey» Bulger er dømt til fengsel på livstid for elleve tilfeller av drap samt utpressing, hvitvasking, våpensmugling og narkotikasalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bulger ble pågrepet i 2011 etter å ha vært på rømmen i 16 år. Torsdag ble han idømt en fengselsstraff på to ganger livstid for sine fire tiår med nådeløs mafiavirksomhet.

– Rekkevidden av og hardheten og umoralen i dine forbrytelser er nesten uutgrunnelig, sa dommer Denise Casper da hun leste opp dommen.

Ifølge henne var penger tilsynelatende det eneste som drev Bulger.

– Men det krever ingen forretningssans å peke en pistol mot noen, fastslo dommeren.

Ømt tema

«Whitey» var lenge et ømt tema for FBI. Tross massiv jakt og flere vitneobservasjoner greide de ikke å få has på ham. Etter drapet på Osama bin Laden toppet han til og med FBIs ettersøkt-liste.

Men i 2011 var altså spille over for Bulger. Sammen med kjæresten ble han pågrepet i Santa Monica i California. I leiligheten hans fant etterforskere nesten 4,5 millioner kroner i kontanter og et våpenarsenal bestående av over 30 skytevåpen og et utvalg kniver. FBI-agentene fant også flere falske ID-kort.

FBI-informant

Den Boston-baserte mafiabossen var trolig en tidligere informant for FBI, og skal ha vært inspirasjonen for Jack Nicholsons rollefigur i Martin Scorseses film «The Departed».

Bulger gikk under jorden i 1995 da en pensjonert FBI-agent, som hadde rekruttert mafiabossen som informant, tipset ham om at myndighetene var i ferd med å ta ut en tiltale mot mannen. I kjølvannet ble det avdekket at FBI i Boston hadde et korrupt forhold til mafiainformanter i underverdenen.

Agentene beskyttet gangsterne og lot dem slippe unna med blant annet drap, så lenge de fikk verdifull informasjon i motytelse.

ETTERSØKT: FBI gikk ut med disse bildene i jakten på James Bulger. (Foto: FBI / AP)

(TV 2/NTB)