TIL KATASTROFEN: Oddvar Stenstrøm reiser til Filippinene for å dokumentere arbeidet hjelpearbeiderne gjør i de tyfonrammede områdene.  (Foto: Scanpix/Privat)
TIL KATASTROFEN: Oddvar Stenstrøm reiser til Filippinene for å dokumentere arbeidet hjelpearbeiderne gjør i de tyfonrammede områdene. (Foto: Scanpix/Privat)

Stenstrøm reiser til tyfonområdene

Programleder Oddvar Stenstrøm reiser til Filippinene for «Artistgallaen».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Stine Eriksen

Søndag reiser tidligere TV 2-programleder og nyhetsanker Oddvar Stenstrøm (67) til de katastroferammede områdene på Filippinene. Der skal han gjøre et prosjekt for «Artistgallaen» som sendes på TV 2 lørdag 14. desember.

Som forberedesle til turen måtte Stenstrøm ta seks vaksiner, fem sprøyter og en drikkevaksine som skal beskytte mot til sammen 12 forskjellige sykdommer.

– Jeg har ikke blitt vaksinert siden Vietnamkrigen, så jeg stilte med blanke ark. Da er det bedre med én for mye enn én for lite, sier Stenstrøm, som ikke synes vaksineringen i seg selv var særlig dramatisk.

– Det var ikke noe problem. Det er bare å feie dem inn og sitte der i en halvtime. Jeg reagerte ikke på noe, annet enn at jeg ble litt stiv i overarmen, forteller Stenstrøm.

Har med telt og tørrfôr

Stenstrøm er blitt vaksinert for blant annet Hepatitt A og B, difteri, stivkrampe, polio, kikhoste, gulfeber, tyfoidfeber, japansk encefalitt og rabies. Når han, sammen med en fotograf og representanter for Røde Kors, lander på Filippinene skal de ut i områdene der hvor krisen er størst og det er mest behov for medisinsk hjelp.

– Jeg har vært i katastrofeområder før, og vet hvordan det kan være. Dette blir ingen hyggetur, sier Stensrøm, som innrømmer at han gruer seg til turen.

Hensikten med reisen er å dokumentere jobben Røde Kors gjør i de tyfonrammede områdene. Med seg har gruppen telt til å bo i, egen tørrmat og et vannrenseanlegg så de kan drikke forurenset vann.

– Vi er selvforsynte og klarer oss nok fint. Det verste blir å se barn som lider, og det får vi nok se mye av. Når man har barn selv er det hardt, sier trebarnsfaren.

Les også: Bekymret for barna etter tyfonherjingene

Vil få folk til å åpne lommebøkene

Filmen Stenstrøm og fotografen lager på Filipinene skal skal vises på «Artistgallaen» i desember. De innsamlede pengene skal gå til vanskeligstilte barn i fattige områder og krig- og konfliktområder.

– Det blir nok mange sterke opplevelser der nede, og det kommer til å gi ekstra mening til programmet som skal sendes ti dager før julaften. Jeg håper det vil få folk til å åpne lommebøkene og gi penger.

I utgangspunktet skulle Stenstrøm reise til Libanon for samme prosjekt, men da tyfonen rammet Filippinene ble planene endret.