UTVIDET SYKEMELDING: Mette-Marits sykemelding utvides. (Foto: Lise Åserud)
UTVIDET SYKEMELDING: Mette-Marits sykemelding utvides. (Foto: Lise Åserud)

Mette-Marit må hasteopereres

Kronprinsesse Mette-Marit skal opereres for prolaps i nakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Line Barka

Etter fem uker med sykemelding må kronprinsesse Mette-Marit opereres.

Operasjonen vil finne sted på Rikshospitalet denne uken, melder kongehuset i en pressemelding onsdag.

Opereres denne uken

– Ut fra medisinske årsaker anbefaler legene at inngrepet utføres så raskt som mulig, og Kronprinsessen vil derfor bli operert på Rikshospitalet i Oslo denne uken. Operasjonen vil medføre at Kronprinsessen vil bli liggende på sykehuset i noen dager, heter det i pressemeldingen.

Inngrepet innebærer fjerning av nakkeprolaps og avlastning av nervestrukturer.

Kommunikasjonssjef på slottet, Marianne Hagen sier til TV2.no at operasjonens er siste utvei.

– Vi hadde håpet at hun skulle slippe operasjon, men fikk dessverre beskjed om at en operasjon er medisinsk nødvendig, sier Hagen til TV2.no.

Nakkeproblemene har gitt kronprinsessen store smerte.

– Jeg har forstått det slik at hun har hatt det svært smertefullt, sier Hagen.

Etter inngrepet skal Kronprinsessen ha ro, før hun starter med et opptreningsprogram. Det er for tidlig å si om det kirurgiske inngrepet vil forlenge Kronprinsessens sykefravær. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil derfor avlyse sitt planlagte besøk til Atlanta i USA, skriver Slottet videre i pressemeldingen.

– Ingen annen utvei

– Kronprinsessens prolaps har plaget henne lenge og gitt henne store smerter. Når hennes behandlende leger etter fem uker sykmelding tilrår operasjon, er det nok fordi de ikke ser noen annen utvei. Vi får håpe operasjonen går bra og at det ønskede resultat oppnås, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Vedvarende utfordring

Det var i begynnelsen av oktober at meldingen om Mette-Marits sykemelding kom. Hun ble da i utgangspunktet sykemeldt i to uker grunnet en nakkeprolaps.

– Dette er en vedvarende utfordring for kronprinsessen, og det kan ikke utelukkes at perioden vil bli forlenget. Kronprinsessen vil likevel forsøke å gjennomføre enkelte arrangementer i perioden, uttalte kommunikasjonssjef Marianne Hagen i forbindelse med sykemeldingen.

Siden ble sykemeldingen forlenget med seks til åtte uker.

Skadet i 2008

TV 2s egen kongehusekspert Kjell Arne Totland var med på kronprinsessens reise til Ukraina høsten 2008, en reise som endte med sykemelding etter et stygt fall.

– Hun falt på besøket første dag og pådro seg en sterk hjernerystelse. Det ble av flere medier påstått at hun falt inne på hotellrommet sitt, men uhellet skjedde faktisk i en bratt gate utendørs tidlig på morgenen, der Mette-Marit snublet i brusteinen og gikk bums i bakken. Mesteparten av besøket måtte avlyses, men siste dagen i Ukraina tvang hun seg til å holde en viktig tale, dette til tross for at det var tydelig at hun hadde store hodesmerter. Etter hjemkomsten til Norge, ble hun da også sykmeldt i flere uker. Det er trist å høre at kronprinsessen har fått problemer med nakken igjen, sier Totland til tv2.no.

Det er etter denne reisen at kronprinsessen ved flere anledninger har måttet sykemelde seg grunnet smerter i nakken.

– Siden den gang har kronprinsessen med ujevne mellomrom slitt med nakkesmerter, og som følge av dette har hun måttet sykmelde seg. Under enkelte reiser til utlandet, eksempelvis til Malaysia i 2009, har hun måttet avstå fra deler av programmet, sier Totland.

Flere ganger sykemeldt

Også i 2010 måtte Mette-Marit avlyse blant annet OL i Vancouver da hun ble sykemeldt i tre uker på grunn av nakkeproblemer.

«Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har i dag fått beskjed av sin lege om å holde seg i ro i tre uker på grunn av slitasjeskader på nakkevirvlene. Kronprinsessens program i perioden vil derfor bli avlyst», skrev kongehuset på sin hjemmeside den gang.