Kjell 2
Kjell 2

Skrapelodd-gevinsten kostet Kjell 100.000 kroner

Lurt på Gran Canaria.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Henrik Ingwardo og Tore Waskaas

Kjell Øvergård opplevde alle ferieturisters skrekk.

Da han for to år siden reiste på ferie til Gran Canaria, ante han lite om et mareritt som skulle forfølge ham de neste årene.

Skrapeloddspremie var ferieklubbmøte

Det startet med at Kjell ble stoppet på gata og tilbudt et gratis skrapelodd. De som delte ut gratisloddene flokket seg rundt ham mens han skrapte, og var veldig begeistret da han hadde et vinnerlodd mellom fingrene.

Da Kjell skulle hente premien var det ingen tegn til at det var noe premie der. Det som imdlertid var der, var et salgsmøte for medlemmer i det som ble kalt «ferieklubb».

I salen satt det mange engasjerte og glade medlemsspirer som klappet og skrek.

– Hver gang noen sa ja til et medlemskap, spratt de en ny flaske champagne, sier Kjell.

Ved å si ja til et medlemskap i ferieklubben fikk du tilbud om flotte ferier til liten pris over hele verden. Kjell endte dermed til slutt opp med å si ja til et slikt medlemskap.

– Jeg kunne ikke se noe galt med opplegget der og da, og bestemte meg derfor for å melde meg inn i likhet med veldig mange andre, sier han.

Dårlig magefølelse

For å kunne melde seg inn i klubben måtte Øvergård betale 8500 norske kroner der og da.

Kort tid etter fikk han en dårlig følelse og ville heve medlemskapet. Selv om han kontaktet de om dette godt innenfor klagefristen på 14 dager, fikk han klar beskjed om at dette ikke var mulig å gjøre.

– Jeg anså dermed pengene som tapt, sier Kjell.

Forbruker Europa mottar mange klager på ulike ferieklubber fra nordmenn som har gått i fella. De forteller at de som jobber for klubbene er profesjonelle selgere som ser an hvem de prater med, og kommuniserer på god måte for å overtale folk.

I tillegg har noen selgere norsk tilknytning som gir ekstra tillitt.

Har betalt 90.000 til mann med rogalandsdialekt

Senere ringte en norsk mann med rogalandsdialekt til Øvergård. Han presenterte seg som Ken Smith og hadde en gledelig beskjed til Øvergård. Ken Smith kunne selge medlemskapet hans og skaffe ham pengene tilbake.

– Jeg ble veldig glad. Det hørtes veldig tillitsfullt ut, sier Øvergård.

Ken Smith fortalte at han trengte penger for å opprette spanske bankkontoer for å gjennomføre salget, samt betale skattekrav.

Totalt har Øvergård betalt 90.000 kroner til Ken Smith, og han trodde lenge at dette skulle hjelpe ham å få pengene tilbake.

Øvergård har mottatt kopier av kvitteringer og dokumenter fra Ken Smith, men ifølge Gabriel Tamames Rivera, spansk representant for Forbruker Europa, er de falske.

– Det er opplagt at dette er svindel. For spanjoler er det enkelt å se at dokumentene ikke er ekte, sier Rivera.

– Jeg har vært dum som har klart å ha blitt lurt. Utspekulerte banditter står bak dette, sier han.

Ringte Ken Smith

Da «Redd ferien min»-programleder Solveig Barstad møtte Øvergård, ringte de til Ken Smith for å få svar. Overraskelsen var stor da Ken Smith spurte om enda mer penger i løpet av telefonsamtalen.

Se video av samtalen med den mystiske nordmannen:

Øvergård har lært en viktig ting etter det to år lange marerittet.

– Ikke bli fristet med å ta imot skrapelodd eller bli med på opplegget som følger etterpå, sier Øvergård.

Se hele historien om Kjell Øvergård i «Redd ferien min» på TV 2 torsdag klokken 20.00.